Tort jabłkowy czyli elegancka szarlotka

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Polecam spróbować biszkoptowej szarlotki.Ciasto wpisuje się w styl tzw. „nagiego ciasta”. Łączy w sobie klasykę z nowoczesnością. Idealne na uroczystości rodzinne.

  • 2 godz.

Składniki:

  • ciasto
    360 g mąki pszennej
    168 g jogurtu naturalnego(1 opakowanie)
    3 żółtka
    6 białek
    100 g cukru pudru
    100 g masła
    10 g miodu (2 łyżeczki)
    4 g proszku do pieczenia(1 łyżeczka)
    dżem jabłkowy
    1 kg jabłek
    30 ml wody
    360 g cukru
    1 żelfix
    dekoracja
    250 g śmietanki 30%
    80 g cukru pudru
    20 g cynamonu(2 łyżeczki)
    1 śmiatanfix
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Torty Desery Tort z owocami

Tort jabłkowy czyli elegancka szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dżem jabłkowy przygotowujemy dzień wcześniej. jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w drobną kostkę. Wkładamy do garnka z grubym dnem. Dodajemy żelfix oraz wodę. Mieszamy do rozpuszczenia się proszku przez 3 minuty. Dodajemy cukier. Ponownie zagotowujemy. Od momentu zagotowania mieszamy jeszcze 3 minuty. Zdejmujemy z ognia. Mieszamy do momentu zniknięcia piany. Przelewamy do słoika. Odwracamy do góry wiekiem. Studzimy. Ostudzone wkładamy do lodówki na noc.
    Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem na puch.. Dodajemy miękkie masło. Ucieramy. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Ucieramy. Dodajemy miód i jogurt. Ucieramy, aż uzyskamy jednolitą masę. Ubijamy białka. Dodajemy je do ciasta. Mieszamy. Przelewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy 30-45 minut w 180 stopniach(do suchego patyczka). Studzimy. Kroimy na 3 części.
    Pokrojone ciasto przekładamy jabłkami. Śmietanę wkładamy na 15 minut do zamrażarki. Ubijamy. Do ubitej śmietany dodajemy cukier i śmietanfix. Miksujemy kilka minut.
    Ubitą śmietaną obtaczamy tort lub używamy szprycy cukierniczej. Posypujemy cynamonem

Porady

Dżem jabłkowy radziłam bym zrobić dzień wcześniej, aby przez noc dobrze się schłodził.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować