Tort jagodowo-serowo-michałkowy "MOTYL"

0 (0 ocen)

:-) Gorąco polecam (-:

Składniki:

  • Upiec jasny biszkopt w tortownicy i przekroić na 3 części

    Masa jagodowo-serowo-michałkowa:
    1kg sera z wiadereczka
    1 1/3 szkl jagód
    6 łyżeczek żelatyny
    2/3 szkl cukru pudru
    1 cukier waniliowy
    10 białych michałków

    Dodatkowo:
    krem do tortów śmietankowy
    5 galaretek w dowolnym kolorze (dużo galaretki zostaje, ja przelewałam ją do pucharków wylewając po kolei każdy kolor, wyszły tęczowe pucharki)
    lalka barbi
    motylki cukrowe

Tort jagodowo-serowo-michałkowy "motyl" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa jagodowo-serowo-michałkowa:
    Żelatynę wymieszać z 1/2 szkl zimnej wody. Odstawić aby napęczniała. Następnie podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, do rozpuszczenia. Przestudzić. Jagody zmiksować blenderem. Jeśli są mrożone to wcześniej lekko rozmrozić. Do miski przełożyć ser, cukier, zmiksowane jagody, całość zmiksować. Na koniec wlać lekko ciepłą żelatynę, zmiksować. Do masy serowej wsypać posiekane michałki i wymieszać.
  • 2. Przełożenie:
    Blaty biszkoptu przełożyć masą jagodowo-michałkową i włożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Następnie przekroić na pół i ułożyć wypukłymi stronami do środka tworząc skrzydła motyla. Tak ułożone ciasto posmarować przygotowanym według przepisu na opakowaniu kremem śmietankowym i za pomocą szprycy udekorować skrzydła motyla. Ułożyć lalkę na środku i również udekorować kremem śmietankowym. W puste miejsca na skrzydłach, łyżką powlewać tężejącą galaretkę (mam nadzieje, że ktoś rozszyfruje ten mój opis :-)) )

Komentarze

Podobne przepisy