Tort jagodowo-borówkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i żółtka cały czas ubijając. Następnie powoli mieszając dodawać przesianą mąkę. Ciasto delikatnie wylać do wcześniej przygotowanej tortownicy o śred. 22 cm i piec ok. 30 min w temp.180*C.
MASA JOGURTOWA:
Żelatynę rozpuścić w szklance gorącej wody, zostawić do ostygnięcia. Jogurt przelać do miski, zmiksować z cukrem pudrem i ostudzoną żelatyną. Następnie dodać owoce borówki amerykańskiej i delikatnie wymieszać.
Biszkopt delikatnie nasączyć olejkiem cytrynowym z odrobiną wody, następnie przelać masę jogurtową na ciasto,wygładzić i wstawić do schłodzenia. Gdy masa będzie się schładzać, rozrobić galaretki wg przepisu na opakowaniu i dać również do schłodzenia, ale nie wylewać na masę! Następnie należy zrobić śnieżkę wg przepisu na opakowaniu i dać do schłodzenia.
Gdy śnieżka będzie się chłodzić wylać galaretkę na zastygniętą masę jogurtową i dać do lodówki do stężenia. Gdy galaretka zastygnie wówczas można ją udekorować bitą śmietaną i borówkami.
Smacznego :)
Porady
Owoce borówki amerykańskiej można dodać wg uznania i do masy i do dekoracji.
Komentarze