Tort jagodowo-borówkowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Tort jest prosty, bardzo smaczny, lekki i orzeźwiając. Idealny na lato. Najlepszy dla tych, którzy nie przepadają za ciężkimi kremami.

  • 2 godz.

Składniki:

  • CIASTO:
    - 8 łyżek mąki tortowej
    - 4 jajka
    - 4 łyżki cukru
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    MASA JOGURTOWA:
    - 800 g jogurtu jagodowego
    - 40 g borówki amerykańskiej
    - 8 łyżki cukru pudru
    - 8 łyżki żelatyny

    WYKOŃCZENIE:
    - 2 galaretki jagodowe
    - 8-12 owoców borówki amerykańskiej (ilość wg uznania)
    - 1 śnieżka
    - 1 szklanka mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort jagodowo-borówkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i żółtka cały czas ubijając. Następnie powoli mieszając dodawać przesianą mąkę. Ciasto delikatnie wylać do wcześniej przygotowanej tortownicy o śred. 22 cm i piec ok. 30 min w temp.180*C.

    MASA JOGURTOWA:
    Żelatynę rozpuścić w szklance gorącej wody, zostawić do ostygnięcia. Jogurt przelać do miski, zmiksować z cukrem pudrem i ostudzoną żelatyną. Następnie dodać owoce borówki amerykańskiej i delikatnie wymieszać.

    Biszkopt delikatnie nasączyć olejkiem cytrynowym z odrobiną wody, następnie przelać masę jogurtową na ciasto,wygładzić i wstawić do schłodzenia. Gdy masa będzie się schładzać, rozrobić galaretki wg przepisu na opakowaniu i dać również do schłodzenia, ale nie wylewać na masę! Następnie należy zrobić śnieżkę wg przepisu na opakowaniu i dać do schłodzenia.
    Gdy śnieżka będzie się chłodzić wylać galaretkę na zastygniętą masę jogurtową i dać do lodówki do stężenia. Gdy galaretka zastygnie wówczas można ją udekorować bitą śmietaną i borówkami.
    Smacznego :)

Porady

Owoce borówki amerykańskiej można dodać wg uznania i do masy i do dekoracji.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować