Tort jeż

4.49 (186 ocen)

  • 5 godz.

Zrobiłam go na pierwsze urodziny mojego syna Pawła

  • 5 godz.

Składniki:

  • ryż prażony
    2 morele suszone
    1 śliwka
    4 galaretki(różne smaki)
    2 margaryny kasia
    budyń śmietankowy

    polewa:
    1 kostka margaryny zwykłej
    pół szklanki wody
    1,5 szklanki cukru
    3 łyżki kakao

    masa budyniowa:
    2 margaryny kasia
    2 budynie śmietankowe
    mleko
    oraz grzybki do dekoracji można upiec samemu
Wystaw ocenę:

4.49 (186 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort jeż - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto biszkoptowe:
    pieczemy jeden biszkopt z 4 jaj,przekrajamy na pół,górną część zostawiamy na przykrycie,a z dolnej wykrajamy formę,która nada kształt.
    Drugi biszkopt pieczemy z ośmiu jaj i też skrajamy górę,a resztę kroimy w paski.
    Galaretki rozpuszczamy i wylewamy na talerz głęboki,tak żeby można było wycinać paski.
    MASA:
    Gotujemy budyń,łączymy z margaryną.
    Na wyciętą formę smarujemy masę i kładziemy paskami biszkopt,potem galaretką przykrywamy znowu masą i tam gdzie galaretka idzie biszkopt i robimy tzw. szachownicę,na koniec smarujemy masą i przykrywamy cieniutkim biszkoptem,który poprzednio skrajaliśmy .
    Uciskamy wszystko aby nadać kształt,polewamy polewą i utykamy ryżem prażonym,z moreli i śliwek dekorujemy pyszczek.
    Wierzch możemy udekorować grzybkami.

Porady

Niekoniecznie musi być podwójny jeż.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować