Tort jeżynowy w stylu Drip Cake

4.5 (149 ocen)

Miałam ochotę na tort z owocami. I tak powstał nietuzinkowy,subtelny i ekstremalnie jeżynowy tort.Pachnące jeżyny,zbierane jesienią świetnie sprawdziły się w połączeniu z delikatnym kremem na bazie śmietany i mascarpone.Dodatkowa,lekko kwaskowa warstwa galaretki jeżynowej nadała niezwykłej świeżości

Składniki:

  • Biszkopt:
    7 jajek
    127 g mąki tortowej
    45 g mąki ziemniaczanej
    203 g cukru
    szczypta soli
    Krem jeżynowy:
    400 g jeżyn
    4 łyżeczki żelatyny
    4 łyżki cukru
    2 łyżki soku z cytryny
    400 g sera mascarpone
    400 ml śmietanki kremowej 36%
    3-4 łyżki cukru pudru
    Galaretka jeżynowa:
    300 g jeżyn
    2 łyżki cukru
    3 łyżki soku z cytryny
    3 łyżeczki żelatyny
    Nasączenie:
    200 ml niegazowanej wody
    2-3 łyżeczki cukru
    5 łyżek soku z cytryny
    Krem waniliowy:
    300 ml śmietany kremówki
    250 g mascarpone
    3-4 łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka pasty waniliowej
    Polewa drip:
    100 g gorzkiej czekolady
    100 g śmietanki kremówki
    Dodatkowo:
    150 g jeżyn
    150 g borówek amerykańskich
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort jeżynowy w stylu drip cake - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku cały czas ubijając. Mąkę tortową i ziemniaczaną łączymy i przesiewamy przez sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki mieszamy, do połączenia się składników.
    Dno tortownicy o wymiarach 23 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta.
  • 2. Krem jeżynowy:
    Do jeżyn dodajemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu, aż owoce puszczą sok. Gotujemy przez 2-3 minuty i zdejmujemy z palnika. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody i dodajemy do gorących jeżyn. Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Chłodzimy w lodówce do momentu, aż jeżyny będą miały konsystencję gęstego kisielu.
    Śmietanę ubijamy na sztywno. Serek mascarpone mieszamy z cukrem pudrem i łączymy delikatnie z ubitą śmietaną oraz jeżynami.
    Galaretka jeżynowa:
    Do jeżyn dodajemy cukier, sok z cytryny i podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści. Jeżyny przecieramy przez sito, aby pozbyć się pestek. Galaretka powinna być lekko kwaskowa, przez co nada świeżości tortu. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do jeżyn. Mieszamy i chłodzimy w lodówce do momentu, aż galaretka zgęstnieje i będzie miała konsystencję gęstego dżemu.
  • 3. Nasączenie:
    Do wody dodajemy cukier i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy sok z cytryny.
    Krem waniliowy:
    Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec ubijania pastę waniliową. Ubitą śmietanę łączymy z mascarpone.
  • 4. Przełożenie:
    Biszkopt dzielimy na 4 równe blaty. Pierwszy blat układamy na paterze i zakładamy obręcz cukierniczą, nasączamy i wykładamy cienką warstwę galaretki jeżynowej. Następnie wykładamy porcję kremu jeżynowego i przykrywamy drugim blatem. Tak postępujemy z każdą kolejną warstwą. Ostatni biszkopt przykrywamy papierem do pieczenia i delikatnie obciążamy. Tort wstawiamy do lodówki na całą noc.
    Kremem waniliowym pokrywamy dokładnie cały tort, aby powierzchnia była równa i gładka. Chłodzimy w lodówce przez kilka godzin.
    Polewa drip:
    Śmietanę podgrzewamy, dodajemy połamaną czekoladę i cały czas podgrzewając mieszamy, aby czekolada się rozpuściła. Nie należy doprowadzić do zagotowania śmietany. Polewę studzimy i jeszcze płynną wylewamy na dobrze schłodzony tort. Górę tortu dekorujemy owocami.


Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować