Mój jogurtowo-śmietankowy tort

4.49 (165 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Taki tort zachwyci swoim smakiem nie tylko dzieci, ale również dorosłych. Po prawdziwe niebo dla podniebienia.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    7 jajek
    1 szklanka cukru
    1 i 1/2 szklanki mąki
    1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
    masło i bułka tarta do wyłożenia formy

    Krem:
    0,5 litra śmietany 36%
    800 gram jogurtu naturalnego
    4 śmietany Śnieżki
    4 śmietanfixy

    Poncz do nasączenia biszkoptu:
    0,5 litra zaparzonej czarnej herbaty,
    1 płaska łyżeczka kwasku cytrynowego
    5 łyżek cukru
    1 olejek o zapachu cytrynowym lub pomarańczowym

    Dodatki:
    1 słoiczek dżemu malinowego (może go zastąpić wiśniowym, truskawkowym lub każdym innym według uznania)
    1 paczka wiórków kokosowych
    1 paczka posypki czekoladowej
Wystaw ocenę:

4.49 (165 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Mój jogurtowo-śmietankowy tort - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Następnie do białek z cukrem dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ubijać. Gdy białka, żółtka i cukier są ze sobą połączone należy dodać mąkę i proszek do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać łyżką. Masę biszkoptową wylać na formę o średnicy 22 cm, spód formy wyłożyć krążkiem z papieru do pieczenia, a brzegi posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Całość piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni C.
  • 2. Krem:
    800 gram jogurtu naturalnego ubić ze Śnieżkami i dwoma śmietanfixami, w osobnym naczyniu ubić śmietanę 36% z dwoma śmietanfixami. Następnie masę śmietanową dodać do masy jogurtowej i dokładnie wymieszać mikserem na średnich obrotach.
  • 3. Poncz:
    Zaparzyć herbatę, dodać wszystkie składniki i dokładnie wymieszać. Ostudzić.
  • 4. Przygotowanie:
    Upieczony i zimny biszkopt przekroić na trzy blaty. Spodni blat ułożyć na paterze i nasączyć go ponczem, na biszkopcie rozprowadzić cienką warstwę dżemy, a następnie wyłożyć 1/4 część kremu. Całość przykryć środkowym blatem i powtórzyć czynności: nasączyć, rozprowadzić dżem i wyłożyć 1/4 kremu. Przykryć wierzchnim blatem, który również trzeba nasączyć, a na wierzch wyłożyć 1/4 kremu, rozsmarować równo po powierzchni. Pozostałą część kremu rozprowadzić po bokach tortu, nie zapominając o zostawieniu niewielkiej ilości kremu do przystrojenia.
    Wiórki kokosowe wymieszać z posypką czekoladową. Taką mieszanką dokładnie obsypać boki tortu. Przystroić według uznania.

    Smacznego ;)

Porady

Do kremu można dodać barwniki spożywcze, dzięki czemu uzyskamy imponujący efekt. Żeby krem był jeszcze smaczniejszy można dodać do kremu kawałki dowolnie wybranych owoców. Jeżeli tort jest niespodzianka na przyjęcie dla dorosłych nie zaszkodzi do ponczu dolać odrobinę wódki lub rumu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować