Tort "Kubuś"

2 (1 ocen)

  • 2 godz.

Taki tort upiekłam na urodziny dla mojego synka Kubusia

  • 2 godz.

Składniki:

  • 5 sztuk jajek,
    1 szklanka cukru,
    1 szklanka mąki,
    2 łyżki mąki ziemniaczanej,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    2 opakowania budyniu śmietankowego,
    1 litr soku Kubuś,
    1 opakowanie galaretki truskawkowej
    600 ml śmietanki kremowej 30%,
    2-3 łyżki cukru pudru
    3 opakowania śmietanfix,
    dżem wiśniowy,
    czekolada mleczna,
    beziki
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort "kubuś" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczemy biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtka i cukier - ubijamy na jednolitą masę.Następnie dodajemy mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Całość mieszamy. Tortownicę smarujemy margaryną, posypujemy bułką tartą i wylewamy ciasto. Pieczemy 30 minut w temp. 180 stopni. Przestudzony biszkopt przecinamy na trzy krążki.
  • 2. 800 ml soku Kubuś wlewamy do garnka i zagotowujemy. Budynie rozpuszczamy w 200 ml soku i wlewamy do gotującego się soku. Mieszamy. Wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy. Zostawiamy do przestudzenia.
  • 3. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i śmietanfixem na sztywno.
    Na pierwszym biszkopcie rozsmarowujemy połowę masy budyniowej (z soku), przykrywamy drugim. Drugi biszkopt smarujemy dżemem, a następnie ubitą śmietaną. Przykrywamy trzecim biszkoptem.
    Na trzecim biszkopcie rozsmarowujemy pozostałą masę budyniową.
  • 4. Pozostałą śmietaną smarujemy górę tortu i boki.
    Tort posypujemy startą czekoladą. Dekorujemy bezami. Ja również udekorowałam tort kolorowymi drażetkami, małym samochodzikiem i pudrowymi kulkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować