Tort Kubus Puchatek z bita smietana i brzoskwiniami

4.5 (178 ocen)

  • 2 godz.

Pyszniutki torcik zrobiony na 2 urodzinki Sebusia.Przelożony puszystym kremem budyniowym i dzemem brzoskwiniowym.Udekorowany Bita smietana z mascarpone oraz aromatem brzoskwiniowym.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na biszkopt jasny: ( po upieczeniu dziele go na pół) (średnica Tortownicy: 25 cm)
    4 jajka
    0,5 szkl. Cukru
    3/4 szkl. Mąki pszennej
    1/4 szkl. maki ziemniaczanej
    1 łyżka oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka wody mineralnej gazowanej

    Składniki na puszysty krem budyniowy:

    1 szkl. Mleka (Wedle uznania można do mleka dodać cukier waniliowy)
    4 łyżki cukru
    3 łyżki mąki tortowej
    1 budyń smietankowy bądz waniliowy bez cukru
    1 kostka margaryny ( u mnie 250g)

    Pokrycie, dekoracja tortu:
    500 ml. smietanki kremowki mleczna dolina 30%
    1 łyżka żelatyny
    250g serka mascarpone
    barwniki spozywcze

Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort kubus puchatek z bita smietana i brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie biszkoptu: Żółtka oddzielić od białek. Białka upić na sztywna pianę , stopniowo dodać cukier, żółtka. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać łyżką, Pod koniec wlać 1 łyżke oleju i wody mineralnej. Delikatnie wymieszać. Wlać do wylożonej wcześniej papierem do pieczenia tortownicy. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez 20-25 min.
  • 2. Przygotowanie kremu: 3/4 szkl mleka odlać(w tym roztrzepać budyń z mąką) reszte zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlać rozmieszana make z budyniem i szybko mieszac aż zgestnieje. Jak budyń jest już zimny to dodajemy po trochu margaryne i miksujemy. Ja zawsze dolewam kieliszek czystej wódki żeby krem lepiej się miksował. Krem długo miksujemy.
  • 3. Smietanke ubijam na puch, dodaje serek mascarpone i przestudzone żelatyne, miksuje kilka sekund i gotowe :)

    Kubuś puchatek wypełniony galaretka o smaku truskawkowym i cytrynowym, kontury wykonane z polewy czekoladowej.

Porady

Każdą z galaretek rozpuszczam w 3/4 szkl. wody. Wowczas mam pewnosc ze galaretka bedzie sztywna i sie nie rozleje :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Brzoskwinie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować