Tort kakaowo-owocowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 40 min

Zapraszam po przepis na szybki tort z oryginalnym kremem koakoaowo-maślanym oraz z pianką śmietankowo-owocową. To dobra propozycja nie tylko na urodzinowe świętowanie ale również na pyszne niedzielne małe co-nieco :) Polecam!

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Forma: tortownica średnicy 24 cm.

    Składniki na biszkopt:

    - 5 jajek
    - 1/2 szkl. maki pszennej
    - 3 łyzki mąki ziemniaczanej
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 3/4 szklanki drobnego cukru

    Składniki na krem kakaowy:

    - 1,5 kostki dobrego masła
    - 3 żółtka
    - 3/4 szklanki cukru pudru
    - 3 łyżki kwaśnej śmietany
    - 4-5 łyżek spirytusu
    - 3 łyżki gorzkiego kakao

    Składniki na piankę smietankową:

    - 500 ml śmietany kremówki
    - 2 łyżki cukru pudru
    - 1 śmietanfix (13 g)
    - 1/2 galaretki cytrynowej rozpuszczona w 1/2 szkl. wrzątku
    - puszka mandarynek
    - 4 plastry ananasa

    Do nasączenia:

    - sok z mandarynek
    - spirytus
    - pół tabliczki startej mlecznej lub białej czekolady

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty

Tort kakaowo-owocowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Z podanych składników upiec biszkopt, wystudzić i przekroić na trzy równe części. Dolną nasączyć spirytusem, a środkową i górna sokiem z mandarynek.

    Krem kakaowy: miękkie masło ucierać do uzyskania gładkiej kremowej konsystencji, dodać cukier i nie przerywając ucierania dokładać po jednym żółtku. Kolejno dodać po łyżce śmietany, kakao i na koniec spirytus. Gotowy krem odłożyć w chłodne miejsce na ok 15 minut.

    Pianka śmietankowa: Kremówkę ubić z fixem i 2 łyżkami pudru. Dodać tężejącą galaretkę oraz pokrojone w kostkę i odsączone ananasy plus przekrojone na pół kostki mandarynek. Całość dokładnie wymieszać, odstawić na 3 min do lodówki. W tym czasie na dolną część biszkoptu wyłożyć 2/3 kremu kakaowego, przykryć środkową częścią biszkoptu, kolejno wyłożyć schłodzoną piankę śmietankową - przykryć górna warstwą. Całość udekorować pozostałą częścią kremu, posypać czekoladą. Tort schłodzić w lodówce - od 2-3 godzin przed podaniem:) SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Bita śmietana Mandarynki Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować