Zapraszam po przepis na szybki tort z oryginalnym kremem koakoaowo-maślanym oraz z pianką śmietankowo-owocową. To dobra propozycja nie tylko na urodzinowe świętowanie ale również na pyszne niedzielne małe co-nieco :) Polecam!
Tort kakaowo-owocowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Z podanych składników upiec biszkopt, wystudzić i przekroić na trzy równe części. Dolną nasączyć spirytusem, a środkową i górna sokiem z mandarynek.
Krem kakaowy: miękkie masło ucierać do uzyskania gładkiej kremowej konsystencji, dodać cukier i nie przerywając ucierania dokładać po jednym żółtku. Kolejno dodać po łyżce śmietany, kakao i na koniec spirytus. Gotowy krem odłożyć w chłodne miejsce na ok 15 minut.
Pianka śmietankowa: Kremówkę ubić z fixem i 2 łyżkami pudru. Dodać tężejącą galaretkę oraz pokrojone w kostkę i odsączone ananasy plus przekrojone na pół kostki mandarynek. Całość dokładnie wymieszać, odstawić na 3 min do lodówki. W tym czasie na dolną część biszkoptu wyłożyć 2/3 kremu kakaowego, przykryć środkową częścią biszkoptu, kolejno wyłożyć schłodzoną piankę śmietankową - przykryć górna warstwą. Całość udekorować pozostałą częścią kremu, posypać czekoladą. Tort schłodzić w lodówce - od 2-3 godzin przed podaniem:) SMACZNEGO!!!
Komentarze