1. TORT KARAIBSKI

0 (0 ocen)

  • 15 min

Pyszne połączenie ananasów, kokosu i mleka.

  • 15 min

Składniki:

  • BISZKOPT

    5 jajek,
    3/4 szklanki mąki pszennej,
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
    2/3 szklanki cukru,
    łyżeczka płaska proszku do pieczenia

    KREM

    400ml śmietany 30%,
    płaska łyżka stołowa cukru pudru,
    2 saszetki śmietan-fixu

    ORAZ

    średni ananas lub puszka ananasów,
    szklanka wiórków kokosowych,
    szklanka mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Biszkopty

1. tort karaibski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:

    oddzielić żółtka od białek,

    białka ubić na najwyższych obrotach na sztywną pianę,

    dodać pozostałe składniki do piany,

    zmiksować wszystko na najniższych obrotach,

    dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia,

    wyłożyć ciasto,

    piec 35 minut w 180 stopniach,

    dobrze wystudzić,

    wystudzony placek przekroić na 3 części,

    każdą część dokładnie nasączyć mlekiem,
  • 2. KREM:

    kremówkę ubić na najwyższych obrotach,

    włączyć najniższe obroty i dodać pozostałe składniki,

    chwilę mieszać,
  • 3. NA KONIEC:

    na 1 placek wyłożyć część kremu na to wiórki kokosowe i kawałki ananasa,

    położyć na to 2 placek,

    zrobić to samo co z pierwszym,

    położyć 3 placek,

    następnie czynność powtórzyć łącznie z posmarowaniem boków tortu,

    udekorować wiórkami i ananasem według uznania,

    schłodzić w lodówce.

Porady

Jeżeli używamy ananasów z puszki, biszkopt możemy nasączyć mieszanką mleka i syropu z ananasów. W wersji dla dorosłych można także dodać do ponczu odrobinę rumu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Ananas

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Karaibski tort jogurtowy

To może cię zainteresować