1. tort karaibski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT:
oddzielić żółtka od białek,
białka ubić na najwyższych obrotach na sztywną pianę,
dodać pozostałe składniki do piany,
zmiksować wszystko na najniższych obrotach,
dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia,
wyłożyć ciasto,
piec 35 minut w 180 stopniach,
dobrze wystudzić,
wystudzony placek przekroić na 3 części,
każdą część dokładnie nasączyć mlekiem,
2.KREM:
kremówkę ubić na najwyższych obrotach,
włączyć najniższe obroty i dodać pozostałe składniki,
chwilę mieszać,
3.NA KONIEC:
na 1 placek wyłożyć część kremu na to wiórki kokosowe i kawałki ananasa,
położyć na to 2 placek,
zrobić to samo co z pierwszym,
położyć 3 placek,
następnie czynność powtórzyć łącznie z posmarowaniem boków tortu,
udekorować wiórkami i ananasem według uznania,
schłodzić w lodówce.
Porady
Jeżeli używamy ananasów z puszki, biszkopt możemy nasączyć mieszanką mleka i syropu z ananasów.
W wersji dla dorosłych można także dodać do ponczu odrobinę rumu.
Komentarze