Tort karpatka

4.5 (187 ocen)

Tort powstał z okazji urodzin mojego męża-który uwielbia karpatkę. Tort był strzałem w dziesiątkę, wszystkim gościom bardzo smakował.

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2 kostki margaryny
    1 szkl. wody
    1 szkl. mąki
    5 jaj
    sól
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia


    Budyń na krem:
    1/2 litra mleka
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 cukier waniliowy

    Krem:
    1 kostka margaryny
    1 szkl cukru pudru
    4 łyżeczki kakao

    Dekoracja:
    1/2 puszka moreli w zalewie
    1 obrane i pokrojone kiwi
    cukier puder
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Karpatka Desery

Tort karpatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto:
    Wodę zagotować i rozpuścić w niej margarynę, cały czas podgrzewając.
    Następnie wsypać 1 szkl. mąki i gotować 5 minut mieszając.
    Ostudzić.
    Po ostudzeniu wbijać kolejno 5 jajek i ucierać.
    Dodać szczyptę soli i proszek do pieczenia.
    Ciasto podzielić na 4 części
  • 2. Tortownicę wysmarować maslem, ciasto nakładać łyżkami piec w 200stopniach przez około 15 minut.
    Upiec 4 ciasta. Ostudzić
  • 3. Budyń:
    Ze wszystkich składników na budyń zgotować. Ostudzić budyń
  • 4. Kostkę masła utrzeć z cukrem pudrem, Dodawać budyń.
    Krem podzielić na 3 części. Do jednej części dodać kakao, wymieszać
    Z jasnej części odłożyć 2 łyżki kremu.
  • 5. Układamy tort:
    Ciasto: jasny krem, ciasto, kakaowy krem, ciasto jasny krem, ciasto.
    Wierz posypujemy cukrem pudrem, owoce smarujemy pozostawionym kremem i przyklejamy na wierch tortu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Kiwi Morele

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować