Tort kawowo - kokosowy

4.92 (180 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 45 min
  • Dla 10 osób

Coś dla miłośników kawy... ale nie tylko! :) Sprawdzi się świetnie na każdym przyjęciu :)

  • 45 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Biszkopt kawowy:
    3 jajka
    3 łyżki wody
    1/3 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki kawy cappuccino
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Biszkopt kokosowy:
    3 białka
    1/4 szklanki cukru
    75 gram wiórek kokosowych
    1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa do przełożenia:
    400 g śmietanki 30% (lub 2 opakowania śnieżki + mleko)
    5 łyżek cukru pudru
    3 łyżki likieru kawowego
    1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
    3-4 łyżeczki żelatyny
    + rozpuszczona kawa (opcjonalnie z dodatkiem alkoholu) do nasączenia biszkoptów
Wystaw ocenę:

4.92 (180 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Tort kawowo - kokosowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt kawowy:
    Białka ubij z cukrem. Stopniowo dodawaj żółtka wymieszane z wodą. Dodaj mąkę zmieszaną z kawą i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj i wylej do foremki. Piecz w temp 180 C przez ok 20-30 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu przekrój na pół.
  • 2. Biszkopt kokosowy:
    Białka ubij na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawaj cukier i nadal ucieraj. Wsyp wiórki kokosowe mąkę oraz proszek do pieczenia i bardzo delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką. Przełóż do tortownicy i upiecz na lekko złoty kolor.
  • 3. Krem śmietankowy:
    Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody. Śmietankę ubij mikserem, dodaj cukier puder (lub przygotuj śnieżkę według przepisu na opakowaniu), następnie likier kawowy, kawę i tężejącą żelatynę. Przed wyłożeniem masy, placki nasącz roztworem kawy rozpuszczonej w wodzie z dodatkiem alkoholu.
  • gotowy tort kawowo-kokosowy 4. Przełożenie tortu:
    Biszkopt kawowy - krem - biszkopt kokosowy - krem - biszkopt kawowy - krem.

Porady

Wierzch tortu udekoruj płatkami kokosowymi lub wiórkami. Tort włoż do lodówki na ok. 1 godzine, tak by krem śmietankowy stężał.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa Kokos Likier

Notka redakcyjna

KHWS_01-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Impreza Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować