Tort kokosowy "princessa" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijając. Dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki mieszamy, przesiewamy i delikatnie dodajemy do ciasta.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuszczamy je (w formie) na podłogę. Odstawiamy do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie studzimy. Przekrawamy na 3 blaty.
Blaty nasączamy gorącą herbatą z cytryną (sok wyciśnięty z 1 plasterka).
2.Czekoladę łamiemy na małe kawałki, wrzucamy do śmietany. Dodajemy pokruszone wafelki i całość podgrzewamy na małym ogniu aż czekolada i czekoladowa część wafelków się rozpuści - nie gotujemy! Studzimy mieszankę w chłodnym miejscu, następnie wkładamy na całą noc do lodówki (musi być dobrze schłodzona). Wyjmujemy masę z lodówki, dodajemy stopniowo serek mascarpone (cały czas miksując mikserem na wysokich obrotach) oraz dodatkowe 5 łyżek śmietany. Na koniec dodajemy wiórki, mieszamy.
Kremem przekładamy blaty tortu 1 i 2. Następnie dekorujemy tort.
3.Śmietanę ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Nakładamy śmietanę na 3 blat tortu oraz boki, wyrównujemy. Obsypujemy cały tort wiórkami kokosowymi. Przechowujemy w lodówce. Smacznego! :)
Komentarze