Tort kokosowy z kremem z mascarpone , malibu i migdałami

4.49 (181 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Zachwyci na każdym rodzinnym przyjęciu!

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • BISZKOPT CZEKOLADOWY
    ( tortownica 24 cm )
    * jajka r.M - 7 szt
    * sól - 1 szczypta
    * kakao - 1/3 szkl
    * mąka pszenna - 3/4 szkl
    * cukier drobny - 3/4 szkl
    MASA:
    * mascarpone - 600 g
    * śmietana 36% - 300 ml
    * cukier puder - 4 łyżki
    * likier malibu - ok.80 ml
    * biała czekolada - 150 g
    * olejek waniliowy - 1 łyżeczka
    DODATKOWO:
    * likier Baileys - do nasączenia
    * płatki migdałów - 150 g
    * kokos - 100 g
Wystaw ocenę:

4.49 (181 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort kokosowy z kremem z mascarpone , malibu i migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:

    Zimne białka oddzielamy od żółtek

    ( robimy to bardzo! ostrożnie , by białka zostały ” czyste ” ).

    Ubijamy je na sztywną pianę .

    Pod koniec ubijania , stopniowo , po 1 łyżce dodajemy cukier , cały czas ubijając.

    Dodajemy po 1 żółtku – nadal ubijamy.

    Mąkę przesiewamy z kakaem, a następnie dodajemy po 1 łyżce do ubitych białek i delikatnie mieszamy – robimy to za pomocą drewnianej łyżki

    ( użycie miksera sprawi , że ciasto wyjdzie niższe ).

    Dokładnie wymieszane wylewamy do tortownicy wyłożonej TYLKO na dnie papierem do pieczenia.

    Boków NICZYM nie smarujemy.

    Wkładamy do nagrzanego na 170 C piekarnika na ok. 20 minut ( pieczemy z termoobiegiem ).

    Po tym czasie sprawdzamy upieczenie patyczkiem.

    ( W razie potrzeby możemy przedłużyć czas o kilka minut )

    Gorące wyjmujemy z piekarnika i razem z tortownicą rzucamy nim o podłogę z wysokości ok. 0,5 metra.

    Zostawiamy do ostudzenia w uchylonym piekarniku.

    Z formy wyciągamy dopiero po całkowitym ostudzeniu.

    Kroimy na 3 blaty.


    MASA:

    Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej.

    W miseczce ubijamy serek mascarpone z 2 łyżkami cukru pudru , malibu i olejkiem waniliowym.

    W osobnej misce ubijamy śmietanę 36% z pozostałym cukrem – do momentu aż będzie puszysta.

    Dodajemy do masy serowej.

    Wlewamy roztopioną czekoladę i wszystko razem dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy.

    CAŁOŚĆ:

    Przygotowane biszkopty nasączamy likierem Baileys – tylko delikatnie kropimy po całości!

    Smarujemy warstwą kremu.

    Przykrywamy drugim blatem.

    Smarujemy warstwą kremu.

    Przykrywamy ostatnim blatem.

    Cały tort ( łącznie z bokami ) smarujemy resztą kremu.

    Ja na posmarowanie całości zostawiłam mniejszą ilość kremu , ponieważ tort musiałam transportować kilkanaście k. w upale.

    Wy jeśli przygotujecie go dla siebie w domu , śmiało możecie posmarować większą ilością.

    Obsypujemy dokładnie podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów i kokosu.

    Zostawiamy na kilka godzin w lodówce ” do przegryzienia „
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Alkohol Mascarpone Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować