W związku z tym ,że lubię kokos, toffi i orzechy...a o czekoladzie nie wspomnę powstał tort moich marzeń, zrobiłam sobie go na moje 30 urodzinki. Mogłabym jeść go w nieskończoność.
Tort kokosowo- orzechowy z toffii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Białka ubijamy z odrobiną soli, na sztywno. Dodajemy cukier i żółtka . Ubijamy nadal. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i kakao i po łyżce dodajemy do gotowej masy. Delikatnie mieszamy. Do przygotowanej tortownicy o średnicy 30 cm wykładamy gotową masę i pieczemy ok. 40 minut w 160 stopniach. Ciasto studzimy i kroimy na dwa równe blaty.
W trakcie pieczenia gotujemy czekoladowy budyń i studzimy go. Po czym dodajemy stopniowo masło i ucieramy mikserem.
2. Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywno. Dodajemy cukier . Mąką ziemniaczaną i tortową posypujemy orzechy i dodajemy je do piany. Delikatnie mieszamy. Placek pieczemy w tortownicy o średnicy 30 cm około 30 minut w 170 stopniach
3. Białka ubijamy z odrobiną soli, dodajemy stopniowo cukier a na koniec wiórki kokosowe. Mieszamy delikatnie i wylewamy do tortownicy o tej samej średnicy. Pieczemy również około 30 minut w 170 stopniach
4. Masę budyniową wykładamy na czekoladowy blat biszkopta. Następnie nakładamy orzechowy placek bardzo ostrożnie żeby nam się nie połamał.
5 1/ 2 szklanki masy czekoladowej miksujemy wraz z 4/3 puszki masy kajmakowej.. Na wierzch ciasta orzechowego wykładamy masę toffi a na nią ciasto kokosowe.
6. Na koniec przygotowujemy masę sernikowa o smaku toffi. Do mleka wsypujemy proszek znajdujący się w opakowaniu i miksujemy na najwyższych obrotach. Do masy sernikowej dodajemy pozostałość masy kajmakowej i miksujemy na jednolitą masę. Na placek kokosowy wykładamy cienką warstwę masy sernikowej i odrazu nakładamy ostatni blat biszkopta .
Pozostałą masę wykorzystujemy do ubrania naszego ciasta. Na koniec możemy obsypać go wiórkami kokosowymi. Tort należy schłodzić przed podaniem.
Smacznego!
Komentarze