TORT KOMUNIJNY

4.5 (165 ocen)

  • 10 godz.

WSPANIAŁY przepis Kasi na tort rafaello opublikowany przez redakcję i wiele razy używany przeze mnie za każdym razem w innej szacie i za każdym razem tak samo pyszny . :) Tym razem wyszedł tort na komunię mojego syna.

  • 10 godz.

Składniki:

  • Ciasto biszkoptowe (podaję składniki na jedna porcję, ja wykonałam z czterech- wszystkie w prostokątnej blasze.
    3-4 jajka
    12 i 1/2 dag cukru
    1 torebka cukru waniliowego
    szczypta soli
    7 i 1/2 dag mąki pszennej
    5 dag mąki ziemniaczanej
    6 dag masła lub margaryny
    Masa kokosowa:
    1 i 1/2 kostki masła
    paczka wiórków kokosowych (20 dag)
    3 żółtka
    3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
    3 płaskie łyżki mąki pszennej
    3/4 l mleka
    1 szklanka cukru
    1 cukier waniliowy
    Masa śmietankowa
    500 g smietanki deserowej w kartoniku
    dwie tabliczki czekolady białej
    2 śmietan-fixy
    cukier puder wedle uznania słodkości cukrowa masa plastyczna ok. 1 kg. ja dodałam olejek pomarańczowy. barwniki spożywcze
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort komunijny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto biszkoptowe: Jajka z cukrem i cukrem waniliowym zmiksować ustawiając miskę w garnku z wodą na małym ogniu do momentu spienienia. Zdjąć z kąpieli wodnej i miksować do ostudzenia. Dodać oba rodzaje mąki i szczyptę soli. na końcu wlać roztopione i lekko przestudzone masło. Gotową masę przelać delikatnie na blaszkę 32x21cm wyłożona papierem do pieczenia. Piec ok 15-20 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu delikatnie wyjąć na ściereczkę. Po wystygnięciu przekroić na trzy lub cztery części do przełożenia masami.
  • 2. Masa kokosowa: Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać szklankę mleka, mąkę ziemniaczaną i pszenną. Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego mleka wlać masę. Powstały budyń wystudzić. Zmiksować masło i stopniowo po łyżce dodawać budyń. Na koniec dodać cały kokos.
  • 3. Masa śmietankowa: Schłodzoną śmietankę zmiksować do gęstości w schłodzonym naczyniu , schłodzonymi piórami mixera, dodać śmietan-fixy, pokruszoną w kawałeczki białą czekoladę i cukier puder wedle uznania słodkości.
  • 4. Ciasto biszkoptowe smarować na przemian powstałymi masami. W trakcie smarowania, biszkopt można nasączyć ponczem z wody i soku cytryny z odrobiną cukru. Na koniec udekorować tor twedług uznania.

Porady

BARDZO WAŻNE !!! MASA SMIETANKOWA NIE MOŻE STEKAĆ SIĘ Z CUKROWĄ MASĄ PLASTYCZNĄ ,BOJĄ ROZPUSCI.!!!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować