Tort "kopiec truskawkowy" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę wraz z kostkami czekoladowymi, roztopić nad parą. Ostudzić do letniego.Białka ubić z połową pudru. Czekolady przełożyć do innej miski i dodać żółtka, resztę pudru i cukier waniliowy. Zmiksować, przesiać tutaj mąkę z proszkiem i dalej zmiksować. Dodać pianę z białek i można na niskich obrotach, wkręcić. Ale nie długo i wylać to tortownicy 27 cm, wyłożonej tylko papierem na dole. Piec w 175* ok.25-30 min.(sprawdzić patyczkiem).
2.Naczynie o kształcie półkuli i szerokiej na 30 cm., zafoliować w środku.
3.Truskawki średnie pokroić na 3 plasterki. Natomiast duże na 4.
4.Ułożyć plasterki truskawek w całym środku.
5.Składniki na piankę.
6.Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do lekkiego tężenia.Żelatynę rozpuścić z gorącą wodą, odstawić do letniego. Śmietankę ubić z pudrem, cukrem waniliowym i śnieżką. Porcjami dodawać jogurt, potem ser i zmiksować. Na koniec dolewać,tężejące galaretki, potem żelatynę i krótko zmiksować.Wsypać czekoladę i łopatką lekko wmieszać. Wylać na ułożone truskawki.
7.Przykryć ciastem, dociskając i schłodzić.
Wyłożyć na paterę, obracając.
Zdjąć folię i kroić ciepłym nożem.
Komentarze