Tort Kopiec Kreta

4.5 (161 ocen)

  • 1 godz. 30 min

A tam gdzie to kretowisko, będzie stał mój... TORT :) Pyszny czekoladowo owocowy tort, udekorowany jak kopiec kreta. Miny gości, a w szczególności dzieci - bezcenne :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • BISZKOPT NA DUŻĄ TORTOWNICĘ:
    * 5 jaj
    * 1 szklanka mąki pszennej tortowej
    * 2 łyżki budyniu śmietankowego
    * 2 łyżki kakao
    * 3/4 szklanki cukru
    * szczypta soli
    * 1 łyżka wody
    * 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    MASA:
    * 0,5 litra mleka
    * 1 budyń czekoladowy
    * 2 łyżki kakao
    * 1 kostka masła
    * 0,5 tabliczki czekolady mlecznej
    * cukier puder

    DO NASĄCZENIA:
    * sok z połowy cytryny
    * łyżeczka otartej skórki z cytryny
    * 0,5 litra przegotowanej wody
    * kieliszek wódki
    * aromat arakowy do smaku
    * cukier do smaku

    DODATKOWO:
    * 1 duży dojrzały banan
    * 1 szklanka wiśni z syropu

    LUKIER PLASTYCZNY NA KRETY:
    * 2 łyżeczki żelatyny
    * 1 łyżka glukozy
    * 8 łyżek cukru pudru
    * 3 łyżki wrzątku
    * różowy barwnik spożywczy lub odrobina kisielu
    * zielony barwnik spożywczy lub odrobina kisielu
    * kakao
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort kopiec kreta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Cukier puder mieszamy z glukozą i stopniowo wsypujemy do rozpuszczonej żelatyny. Wyrabiamy aż ciasto będzie miękkie i sprężyste podsypując ewentualnie pudrem. Tak otrzymujemy masę białą. Dzielimy ją na 3 mniejsze części i jedną większą. Większą barwimy kakaem. Jedną mniejszą zostawiamy białą, jedną barwimy na różowo, a jedną na zielono. Formujemy krety według własnej fantazji :)
  • 2. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno z solą i cukrem, następnie stopniowo dodajemy żółtka i wodę. W oddzielnej misce łączymy wszystkie sypkie składniki i przesiewamy przez sito do masy jajecznej delikatnie, ale dokładnie mieszając łyżką. Przekładamy do natłuszczonej formy. Pieczemy ok. pół godziny w 180 stopniach.
  • 3. Mleko zagotowujemy z czekoladą i kakao i przygotowujemy budyń według przepisu na opakowaniu. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch i stopniowo dodajemy wystudzony budyń.
  • 4. Z podanych składników robimy poncz. Banana kroimy w plasterki, wiśnie osączamy papierowym ręcznikiem z nadmiaru soku.
  • 5. Wystudzony biszkopt najpierw obkrawamy aby uzyskał kształt połowy piłki, a potem przekrawamy go na trzy blaty. Wszystkie okrawki rozdrabniamy i odkładamy do dekoracji wierzchu i boków. Spód dobrze nasączamy i smarujemy cienko kremem. Układamy plasterki banana i nakładamy na nie nieco grubiej krem. Przykrywamy drugim blatem, nasączamy, znów smarujemy cienko kremem, układamy wiśnie tak, aby tort na środku miał ich najwięcej i był jak najbardziej wypukły. Przykrywamy ostatnim blatem i nasączamy. Cały tort smarujemy resztą kremu i obsypujemy okruszkami. Wbijamy krety roślinki. Chłodzimy. Smacznego

Porady

Krety trzeba przygotować kilka dni wcześniej, żeby zdążyły wyschnąć i stwardnieć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować