Tort Kornelki

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Tort moja koleżanka zrobiła na urodziny swojej córki. Pyszny lekki i nie słodki :)

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    5 jajek
    1 szk. Mąki
    1 szk. Cukru pudru
    2 łyżki oleju
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem :
    Puszka brzoskwiń
    2 kremy do tortów : śmietankowy lub waniliowy
    Wiórki kokosowe
    Bita śmietana
    Czekoladowe ozdoby
    Waflowe kwiatki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort kornelki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Całe jajka miksujemy z cukrem pudrem. Dodajemy mąkę (powoli), olej i proszek do pieczenia. Pieczemy w okrągłej tortownicy w temp. 180 C 45 minut ( boków tortownicy nie smarujemy masłem, jedynie dno posypujemy bułką tartą lub mąką).
    Upieczony i wystudzony biszkopt kroimy na 3 części.
  • 2. Pierwszy krążek nasączamy sokiem z brzoskwiń, wykładamy pokrojonymi w kostkę brzoskwiniami oraz porcją kremu przygotowaną według przepisu na opakowaniu.
  • 3. Przykrywamy drugim krążkiem. Nasączamy sokiem z brzoskwiń plus jakiś alkohol. Smarujemy porcją kremu i przykrywamy ostatnim krążkiem.
  • kawałek 4. Cały tort smarujemy resztą kremu. Wygładzamy wierzch tortu szerokim płaskim nożem ( najlepiej zamoczonym w gorącej wodzie).
    Tort schładzamy przez noc w lodówce.
    Dekorujemy bitą śmietaną, ozdobami i kwiatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować