Tort "Kraina lodu"

0 (0 ocen)

Tort z ulubionymi bohaterkami niejednej dziewczynki, również mojej córki. Tort w tonacji niebieskiej z masą serową i kremem budyniowym, bardzo prosty, nieprzekombinowany, dzieciom bardzo smakował.

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek, osobno żółtka i białka
    150 g cukru
    150 g mąki pszennej tortowej
    60 g mąki ziemniaczanej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa serowa:
    1 niebieska galaretka (na 500 ml)
    500 g kremowego sera twarogowego (w De Speisequark, 40 % tł.)
    3 łyżki cukru pudru
    3 blaty żelatyny

    Krem budyniowy:
    1 budyń waniliowy (na 500 ml)
    400 ml mleka
    3 łyżki cukru
    200 g mękkiego masła
    skórka otarta z 1 pomarańczy
    niebieski barwnik spożywczy

    Krem maślany (na wierzch tortu-pod wydruk cukrowy):
    4 łyżki miękkiego masła
    2 łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka soku z cytryny
    3-4 krople barwnika niebieskiego

    wydruk cukrowy
    opłatkowe motylki

    Poncz:
    1/2 szkl. wody
    sok z 1/2 cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty

Tort "kraina lodu" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Upieczony biszkopt 1. Biszkopt: białka ubij na sztywno, dodawaj stopniowo cukier i miksuj dalej. Do białek wlewaj po 1 żółtku i miksuj aż masa zrobi się jasna. Mąki i proszek do pieczenia przesiej i dodawaj stopniowo do masy jajecznej, miszaj powoli i już tylko drewnianą łyżką. Okrągłą formę o śred. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia (tylko dno). Biszkopt wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz 25 minut. Uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw biszkopt aż przestygnie. Dopiero całkowicie zimny przekrój na 3 blaty.
  • Masa serowa 2. Galaretkę rozpuść w 250 ml wrzątku, pozostaw do całkowitego ostudzenia i lekkiego zgęstnienia. Ser przełóż do misy miksera, dodaj cukier i wymieszaj. Gdy galaretka będzie lekko tężałą wlej ją do masy serowej i dobrze zmiksuj. W 2-3 łyżkach zimnej wody namocz blaty żelatyny, gdy zmiękkną odlej wodę i zalej je 2 łyżkami wrzątku, mieszaj aż się rozpuści. Do żelatyny dodaj trochę masy serowej, zamieszaj i całość przelej do reszty, zmiksuj, masę wstaw do lodówki.
  • Krem budyniowy 3. Pomarańczę sparz i zetrzyj z niej skórkę. Budyń ugotuj w 400 ml mleka i z 3 łyżkoma cukru. Wierzch budyniu przykryj folią spożywczą i pozostaw do całkowitego ostudzenia. Masło zmiksuj na puch. Do ubitego masła dodawaj po 1 łyżce zimnego budyniu i skórkę pomarańczową i miksuj aż skończy się cały budyń. Krem podziel na 2 miski, do każdej dodaj niebieski barwnik (można stopniować kolor).
  • 4. Krem maślany: miękkie masło utrzyj mikserem na puch, dodaj cukier puder i sok z cytryny, barwnik i ponownie dobrze utrzyj.
  • Składanie tortu 5. Pierwszy blat biszkopta ułóż w formie w której się piekł, zapnij obręcz (można obręcz trochę podwyższyć owijając brzeg folią aluminiową), wylej tężejącą masę serową, przykryj drugim blatem, wstaw do lodówki by stężało. Potem naponczuj ten blat i nałóż warstwę kremu. Połóż ostatni blat. Naponczuj. Z wierzchu posmaruj kremem maślanym a boki kremem budyniowym. Boki można ozdobić wzorkiem, np. specjalnym grzebieniem. Krótko przed podaniem nałóż wydruk cukrowy i motylki.

Porady

Pod wydruk cukrowy używaj tylko kremu maślanego - inaczej wydruk się rozpuści. Gdyby krem budyniowy zwarzył się, postaw miskę z kremem nad garnek z gotującą się wodą i ubijaj aż krem będzie gładki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Masa budyniowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować