Tort "Kraina Lodu"

4.5 (200 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Jeszcze przed świętami piekłam tort z okazji 6 urodzin młodszej córci Paulinki z jej ulubioną bohaterką z bajki. Wszystkim gościom bardzo smakował :)

Składniki:

  • Biszkopt: 6 jaj
    1 szklanka cukru
    cukier waniliowy
    1 szklanka mąki tortowej
    3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem: 1,5 kostki masła
    2 budynie waniliowe z cukrem (po 40g)
    1/2 szklanki cukru pudru
    2 łyżki soku z cytryny
    3/4 litra mleka
    3 łyżki kakao

    nasączenie: 3/4 szklanki mocnej herbaty z sokiem z cytryny

    ponadto: konfitura z żurawiny (280g)
    opłatek z "Kraina Lodu'' o śr.21 cm.
    100g posiekanych orzechów włoskich
    kuleczki cukrowe do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort "kraina lodu" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 6 krążków tortu 1. Przygotować biszkopt: ubić na sztywno pianę z białek a następnie dodawać stopniowo cukier, cukier waniliowy i żółtka. Do masy dodać mąkę tortową przesianą z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać i przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o śr.22 cm. Piec ok.30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Po ostudzeniu przekroić na 6 krążków.
  • 2. Przygotować krem: z budyniu i mleka ugotować gęsty budyń, ostudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać zimny budyń, zmiksować. Na końcu dodać sok z cytryny, połączyć. Krem podzielić na dwie części, jedną wymieszać z przesianym kakao (po kilka łyżek odłożyć do dekoracji).
  • konfitura żurawinowa 3. Pierwszy krążek ciasta położyć na paterze, nasączyć herbatą z cytryną, posmarować masą budyniowo- maślaną.Tak postępować z pozostałymi płatami biszkoptu, smarując je na przemian raz białym a raz kakaowym kremem. Między trzecim a czwartym biszkoptem rozsmarować konfiturę z żurawiny. Wierzch i boki tortu posmarować odłożonym kremem a boki tortu obłożyć posiekanymi orzechami. Na wierzchu tortu rozłożyć opłatek delikatnie dociskając. Tort udekorować małymi rozetkami z pozostałej masy i kuleczkami cukrowymi. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

Porady

* Zalecane jest by co najmniej 2 godziny przed podaniem tortu nałożyć opłatek. Po upływie godziny opłatek zwilgotnieje i na trwałe stanie się częścią tortu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować