Tort "Królewna Śnieżka"

4.5 (197 ocen)

Ten tort przygotowałam na moje 50 urodziny. Nazwę dla tego wypieku wymyślił mój mąż, który rozsmakował się w połączeniu kremu czekoladowo-orzechowego i kokosowego z kwaskowatym dżemem wiśniowym.Doskonały na urodzinowe spotkania przy kawie, czy świąteczną rozpustę. Zawsze smakuje!

Składniki:

  • Biszkopt:
    - 5 jajek,
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    - 30 dag cukru,
    - 20 dag mąki tortowej,
    - 10 dag mąki ziemniaczanej.
    Kremy:
    - 250 g masła,
    - kostka margaryny,
    - 4 jajka,
    - 8 łyżek cukru,
    - cukier waniliowy,

    Dodatkowo:
    - 2 tabliczki gorzkiej czekolady,
    - szklanka orzechów włoskich,
    - kieliszek wódki.

    - 1 tabliczka białej czekolady,
    - ok. 1/2 szklanki wiórków kokosowych,
    - kieliszek likieru Malibu lub wódki.

    Ponadto:
    - słoiczek dżemu wiśniowego,
    - 1/2 szklanki mocnej herbaty,
    - sok z 1/4 cytryny,
    - 2 łyżeczki cukru,
    - kieliszek wódki,
    - 20 g posiekanej, gorzkiej czekolady,
    - 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
    - 4 łyżki wiórków kokosowych,
    - kulki czekoladowe do dekoracji.
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Tort "królewna śnieżka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy cukier, a później stopniowo po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy przez sito do masy jajecznej, delikatnie mieszamy. Przelewamy do tortownicy, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 st.C, po 5 minutach zwiększamy temperaturę na 180 st.C. Pieczemy ok. 30 minut, wyłączamy piekarnik, nie otwieramy i pozostawiamy w nim biszkopt na około 10 minut.
  • 2. Krem: Orzechy prażymy na suchej patelni, siekamy. Jajka, cukier i cukier waniliowy ubijamy na parze, dodajemy po jednej łyżce do masła zmiksowanego z margaryną, gotową masę dzielimy na dwie części.
    Do jednej części dodajemy stopione w kąpieli wodnej gorzkie czekolady, posiekane orzechy i wódkę, mieszamy. Drugą cześć łączymy ze stopioną w kąpieli wodnej białą czekoladą, wiórkami kokosowymi i likierem Malibu (lub wódką). Oba kremy wstawiamy na około 30 minut do godziny, do lodówki by stężały.
  • 3. Herbatę mieszamy z cukrem, wódką i sokiem z cytryny. Biszkopt przekrawamy na 3 blaty. Pierwszy z nich nasączamy herbacianym ponczem, smarujemy dżemem wiśniowym i kremem kokosowym, przykrywamy drugim biszkoptem. Nasączamy herbatą, smarujemy resztą dżemu i 3/4 kremu czekoladowo-orzechowego, przykrywamy ostatnim blatem. Wierzch i boki tortu smarujemy resztą kremu czekoladowego. Wierzch tortu obsypujemy posiekanymi orzechami włoskimi i czekoladą, dekorujemy kulkami czekoladowymi. Boki tortu obsypujemy wiórkami kokosowymi. Schładzamy w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej całą noc.

Porady

Dżem wiśniowy można zastąpić powidłami śliwkowymi lub dżemem porzeczkowym. Zamiast orzechów włoskich można użyć orzechów laskowych. Kluki czekoladowe do dekoracji tortu można zastąpić małymi czekoladkami, a nawet bezikami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Czekolada Kokos Orzechy Wiśnie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować