Tort krówkowy

4.5 (156 ocen)

  • 40 min

Zastanawiałam się jaki tort przygotować mamie na urodziny a zarazem imieniny słynnej Barbórki....A ,że mamy podobne smaki zdecydowałam się właśnie na ten... Gdyż ma świetne połączenie masy krowkowej ,porzeczki, kakao i migdałów.... i w dodatku jest szybki w przygotowaniu.... Niestety nie mam zdjęc

  • 40 min

Składniki:

  • 1,5 porcji wystudzonego budyniu
    1 margaryna
    1 puszka masy krówkowej
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    dżem z czarnej porzeczki
    płatki migdałowe
    czekolada do dekoracji
    Biszkopt kakaowy
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort krówkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przepis na biszkopt kakaowy
    5 jajek
    1/4 szklanki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
    3/4 szklanki maki pszennej
    2/3 szklanki cukru
    3 łyżki kakao
    1 łyżeczka cukru waniliowego


    Białka oddzielić od żółtka .Do białek dodać cukier i cukier waniliowy wszystko razem ubić na sztywna piane. Roztrzepane żółtka dodać z pozostałymi składnikami do piany.Mieszamy mikserem na wolnych obrotach bądź delikatnie łyżką . Formę nasmarować masłem i oprószyć bułką tarta. następnie ciasto przełożyć do formy i włożyć do nagrzanego do 180st piekarnika. Piec ok 35 min
  • 2. Masa budyniowa

    1,5 szklanki mleka gotujemy z cukrem (chyba ze mamy budynie z dodatkiem cukru to wtedy już nie dodajemy cukru), a w 0,5 mieszamy budyń. Gdy mleko się zagotuje zestawiamy je na chwile z ognia i dodajemy rozmieszane budynie , intensywnie mieszamy, wstawiamy na ogień i mieszamy aż zgęstnieje. Studzimy. Margarynę rozcieramy mikserem az do uzyskania jednolitej konsystencji , następnie dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu, wciąż ucierając aż do jego wyczerpania.
  • 3. Przygotowanie:

    Biszkopt dzielimy na trzy części. Pierwszy kładziemy na spodzie tortownicy bądź podstawie na której ma być umieszczony tort. Nasączamy herbata (lub herbata z dodatkiem alkoholu w przypadku gdy dzieci nie będą jadły tortu) na to kładziemy krem , dżem , biszkopt,krem,dżem,biszkopt (każdą część biszkoptu należy nasączyć). Górna część biszkoptu jak i boki dekorujemy kremem.
    Dekoracja wg uznania.
    Ja udekorowałam kremem górną część jak i boki. Górną część obsypałam starta gorzką czekoladą i wykonałam dekoracje z ubitej śnieżki, zaś boki obłożyłam płatkami migdałowymi.
    Tort należy chłodzić co najmniej 2 godz
    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować