1.Białka oddziel od żółtek. Ubij z cukrem na sztywno. Dodaj rozmieszane żółtka, przesianą mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj. Ciasto wylej na blachę (24 x 36) wyłożoną papierem i wysmarowaną olejem.
Piecz 40 min w 180°C. Wystudź. Upiecz drugi taki sam biszkopt i też wystudź.
2.Czekolady połam, rozpuść w kąpieli wodnej. Śmietanę ubij z cukrem na sztywno, dodaj wystudzoną żelatynę( wcześniej rozpuszczoną w ¼ szkl. gorącej wody). Zmiksuj, dodaj roztopioną czekoladę. Ponownie zmiksuj.
3.Składniki ponczu wymieszaj. Biszkopty przekrój, nasącz. Na pierwszym biszkopcie rozsmaruj cienką warstwę nutelli, a następnie część kremu, przykryj drugim biszkoptem. Ponownie posmaruj ciasto nutellą, a później kremem. Z trzeciego biszkoptu wykrój 2 paski ( 10 cm) i ułóż je na kremie w odstępie 1, 5 cm od siebie. Posmaruj nutellą i kremem. Przyłóż ostatnim plackiem, lekko natnij pośrodku. Dociśnij biszkopt, tak aby powstał kształt księgi.
4.Resztą kremu posmaruj wierzch i boki tortu. Część przełóż do rękawa cukierniczego i udekoruj ciasto. Na torcie ułóż ozdoby cukrowe i płatki migdałów.
Komentarze