Tort księga

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Tort zrobiłam na komunię mojej kuzynki. Był to pierwszy mój wypiek o takim kształcie.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na 1 biszkopt ( trzeba upiec 2):
    5 jajek
    5 łyżek cukru
    5 łyżek mąki pszennej
    1 op. budyniu śmietankowego
    1 łyżeczka proszku do piecz.

    Krem:
    1,2 l śmietanki kremówki
    3 łyżki cukru pudru
    2 tabliczki białej czekolady
    3 łyżki żelatyny

    Poncz:
    0, 5 l przegotowanej, wystudzonej wody
    2 łyżki cukru
    1 łyżka aromatu śmietankowego

    Oraz:
    1 słoiczek nutelli
    ozdoby cukrowe
    płatki migdałów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort księga - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddziel od żółtek. Ubij z cukrem na sztywno. Dodaj rozmieszane żółtka, przesianą mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj. Ciasto wylej na blachę (24 x 36) wyłożoną papierem i wysmarowaną olejem.
    Piecz 40 min w 180°C. Wystudź. Upiecz drugi taki sam biszkopt i też wystudź.
  • 2. Czekolady połam, rozpuść w kąpieli wodnej. Śmietanę ubij z cukrem na sztywno, dodaj wystudzoną żelatynę( wcześniej rozpuszczoną w ¼ szkl. gorącej wody). Zmiksuj, dodaj roztopioną czekoladę. Ponownie zmiksuj.
  • 3. Składniki ponczu wymieszaj. Biszkopty przekrój, nasącz. Na pierwszym biszkopcie rozsmaruj cienką warstwę nutelli, a następnie część kremu, przykryj drugim biszkoptem. Ponownie posmaruj ciasto nutellą, a później kremem. Z trzeciego biszkoptu wykrój 2 paski ( 10 cm) i ułóż je na kremie w odstępie 1, 5 cm od siebie. Posmaruj nutellą i kremem. Przyłóż ostatnim plackiem, lekko natnij pośrodku. Dociśnij biszkopt, tak aby powstał kształt księgi.
  • 4. Resztą kremu posmaruj wierzch i boki tortu. Część przełóż do rękawa cukierniczego i udekoruj ciasto. Na torcie ułóż ozdoby cukrowe i płatki migdałów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować