Ponadto do wysmarowania tortu i uformowania księgi potrzebujemy
1 l śmietany kremówki
4-5 łyżek cukru pudru
500 g serka mascarpone
kilka kropel aromatu np. rumowego
1 duże opakowanie podłużnych biszkoptów
kilka łyżek powidła śliwkowego
galaretka wiśniowa
Do dekoracji:
2-3 op. białych draży
płatki migdałów
Galaretka cytrynowa
Żółty barwnik spożywczy
Kilka kostek białej czekolady
1 tabliczka czekolady mlecznej lub deserowej
Tort księga kakaowo-orzechowo-krówkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i miksować do rozpuszczenia. Dodawać po
1 żółtku. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać i dodawać porcjami do masy jajecznej.Dokładnie wymieszać. Ciasto wylać do blaszki (moja miała wymiary36x25 cm). Piec w 180 stopniach ok 35 min, do suchego patyczka.
2.Wkładka: Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i ubijać do rozpuszczenia. Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać ze zmielonymi orzechami, delikatnie połączyć z pianą. Wylać do formy o tych samych wymiarach co do biszkoptu. Piec w 180 stopniach ok 30 min.
3.Masa: Do żółtek dodać cukier i dokładnie rozmieszać. Dolać mleko i zagotować cały czas mieszając. Masa ma wyglądać jak zwarzona. Wystudzić. Masło utrzeć, porcjami dodawać masę z jajek. Na koniec spirytus. Odkładamy trochę masy do dekoracji.
4.Krówka: Puszkę z mlekiem gotować ok 2,5 godziny. Wystudzoną krówkę połączyć z pokrojonymi orzechami.
5.Biała masa na wierzch tortu:
Śmietankę ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy cukier, dodajemy aromat, po czym łączymy z serkiem mascarpone.
6.Przełożenie tortu: Układamy dwa biszkopty obok siebie tak, żeby się stykały. Smarujemy całość masą. Na masę układamy wkładki orzechowe. Na to wykładamy krówkę z orzechami i przykrywamy pozostałymi biszkoptami. Lekko docisnąć cały tort.Przez środek obydwu połówek tortu smarujemy powidłem. Na powidło układamy biszkopty zamoczone w rozpuszczonej galaretce. Jeden koło drugiego(wzdłuż ciasta). Cały tort pokrywamy masą śmietanową, formując kształt księgi, w czym pomogą właśnie biszkopty tworząc wzniesienia po środku obydwu polówek..Tort wstawiamy do lodówki, żeby się schłodził.
W tym czasie przygotowujemy galaretkę z dodatkiem barwnika na kielich. Wylewamy do płaskiej formy wyłożonej folią spożywczą. Czekoladę mleczną topimy w kąpieli wodnej i używając tutki z papieru lub rękawa cukierniczego, wyciskamy na folię(np. koszulkę na dokumenty) napis. Zostawiamy do zastygnięcia. Dookoła podstawy tortu układamy draże. Pozostawiona masą dekorujemy brzegi i środek tortu za pomocą rękawa cukierniczego. Z draży układamy różaniec. Z zastygniętej galaretki wycinamy kielich i hostię, układamy na torcie. Z roztopionej białej czekolady wyciskamy napis IHS na galaretkowej hostii oraz krzyżyk do różańca na folię, jak zastygnie dokładamy. Dekorujemy jeszcze płatkami migdałów. Tort należy przechowywać w lodówce.
Porady
Pieczenie najlepiej rozłożyć na 2 dni. Do masy śmietanowej można dodać śmietan-fix lub żelatynę.
Komentarze