Dodatkowo:
wstążka różowa
koraliki cukrowe różowe
1/2 litra śmietany kremówki 36%
margaryna do wysmarowania formy
kasza manna do obsypania formy
lalka
folia aluminiowa
1.Białka ubić na sztywno dodać cukier kryształ, żółtka na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masę przelewamy do wysmarowanej margaryną i obsypanej kaszą manną dużej formy do babki z kominkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez ok 25 minut bądź do tzw suchego patyczka.
2.Masa czekoladowa : jajka z cukrem ubić na parze ok 10 minut następnie dodać 1 i 1/2 czekolady i nadal ucierać na parze do rozpuszczenia czekolady, wystudzić i utrzeć z masłem ( odłożyć troszkę masy do obsmarowania wierzchu tortu) na koniec dodać pokrojoną w kosteczkę czekoladę i odsączone wiśnie. Biszkopt przekroić na 4 części naponczować i przełożyć masa.
Laleczkę owijamy folią aluminiową i wkładamy w środek tortu, wkładamy do lodówki do schłodzenia.
3.Lukier: Margarynę z wodą rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu, jak zacznie wrzeć wsypujemy szklankę mąki i prażymy na ogniu cały czas mieszając ok 4 minut. Studzimy i następnie stopniowo dosypujemy cukier puder i kilka kropli aromatu cytrynowego. Wyrabiamy masę dłońmi do uzyskania gładkiej i elastycznej masy. Lukier porcjujemy, do jednej części dodajemy barwnik zielony do 2 części barwnik różowy, na gorsecik zostawiamy troszeczkę lukru naturalnego.
4.Różowy lukier rozwałkujemy i nakładamy na tort tworząc suknię, bolerko, bransoletki, różyczki i ozdoby do włosów, z lukru naturalnego robimy gorset a zielonego listki.
5.Śmietanę ubijamy na sztywno, i za pomocą szprycy zdobimy resztę sukni lalki.
6. Na koniec zdobimy koralikami, i w pasie lalki przewiązujemy różową wstążkę.
Komentarze