Tort laleczka

0 (0 ocen)

  • 4 godz. 40 min

Torcik idealny dla każdej dziewczynki.

  • 4 godz. 40 min

Składniki:

  • Upiec 1 biszkopt w foremce po babce

    6 jajek
    1 szklanka cukru kryształu
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szklanka mąki pszennej
    1 cukier waniliowy
    1 łyżeczka kakao

    Masa czekoladowa:
    5 jajek
    3/4 szklanki cukru
    2 tabliczka gorzkiej czekolady
    2 kostka masła
    wiśnie

    Poncz do nasączenia biszkoptu waniliowego :
    200 ml wywaru z herbaty
    cukier waniliowy
    amaretto do smaku

    Lukier:
    1/2 kostki margaryny
    1/2 szklanki wody
    1 szklanka mąki
    60 - 70 dkg cukru pudru
    aromat cytrynowy
    barwnik: różowy, zielony

    Dodatkowo:
    wstążka różowa
    koraliki cukrowe różowe
    1/2 litra śmietany kremówki 36%
    margaryna do wysmarowania formy
    kasza manna do obsypania formy
    lalka
    folia aluminiowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Tort czekoladowy Desery

Tort laleczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno dodać cukier kryształ, żółtka na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masę przelewamy do wysmarowanej margaryną i obsypanej kaszą manną dużej formy do babki z kominkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez ok 25 minut bądź do tzw suchego patyczka.
  • 2. Masa czekoladowa : jajka z cukrem ubić na parze ok 10 minut następnie dodać 1 i 1/2 czekolady i nadal ucierać na parze do rozpuszczenia czekolady, wystudzić i utrzeć z masłem ( odłożyć troszkę masy do obsmarowania wierzchu tortu) na koniec dodać pokrojoną w kosteczkę czekoladę i odsączone wiśnie. Biszkopt przekroić na 4 części naponczować i przełożyć masa.
    Laleczkę owijamy folią aluminiową i wkładamy w środek tortu, wkładamy do lodówki do schłodzenia.
  • Lukier 3. Lukier: Margarynę z wodą rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu, jak zacznie wrzeć wsypujemy szklankę mąki i prażymy na ogniu cały czas mieszając ok 4 minut. Studzimy i następnie stopniowo dosypujemy cukier puder i kilka kropli aromatu cytrynowego. Wyrabiamy masę dłońmi do uzyskania gładkiej i elastycznej masy. Lukier porcjujemy, do jednej części dodajemy barwnik zielony do 2 części barwnik różowy, na gorsecik zostawiamy troszeczkę lukru naturalnego.
  • Ozdoby z lukru 4. Różowy lukier rozwałkujemy i nakładamy na tort tworząc suknię, bolerko, bransoletki, różyczki i ozdoby do włosów, z lukru naturalnego robimy gorset a zielonego listki.
  • Zdobienie śmietana 5. Śmietanę ubijamy na sztywno, i za pomocą szprycy zdobimy resztę sukni lalki.
  • Wstążka 6. Na koniec zdobimy koralikami, i w pasie lalki przewiązujemy różową wstążkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować