Tort lalka z musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Jajka ubić z cukrem. Dodać przesianą mąkę, wymieszać i wylać do tortownicy (średnica 26cm). Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C. Ostudzony biszkopt przekroić na 3 części.
2.250 ml śmietany ubić z ok.10 dag cukru i pół paczki cukru waniliowego. Dodać 1,5 łyżeczki rozpuszczonej żelatyny i ubić na sztywną pianę. Posmarować 1 część ubitą śmietaną i nałożyć na to drugą część biszkoptu lekko obciętego.
3.Mus truskawkowy: Truskawki zmiksować z cukrem i wymieszać z rozpuszczoną żelatyną. 250 ml śmietany ubić z ok.10 dag cukru i pół paczki cukru waniliowego. Dodać 1,5 łyżeczki rozpuszczonej żelatyny i ubić na sztywną pianę. Wymieszać z masą truskawkową. Posmarować biszkopt. Nałożyć następny blat biszkoptu znów obciętego o kilka cm.
4.250 ml śmietany ubić z ok.10 dag cukru i pół paczki cukru waniliowego. Dodać 1,5 łyżeczki rozpuszczonej żelatyny i ubić na sztywną pianę. Uformować tort na kształt sukienki, obsmarować białą ubitą śmietaną. Trochę śmietany odłożyć i wymieszać z różowym barwnikiem.
5.Lalce wyjąc nogi, ciało można owinąć folią aluminiową. W sukience robimy dół i wkładamy lalkę. Dekorujemy różową i białą śmietaną oraz perełkami.
Porady
Proponuję śmietaną ubijać po trochu, by nie była zbyt sztywna do dalszego udekorowania.
Komentarze