Tort Lalka Barbie

0 (0 ocen)

Zachwycił wszystkich zarówno wyglądem jak i smakiem :)

Składniki:

  • Biszkopt zwykły:

    6 dużych jaj
    szczypta soli
    1 szkl cukru (220g)
    190 ml mąki pszennej tortowej (120g)
    190 ml mąki ziemniaczanej (120g)
    5 płaskich łyżeczek proszku do pieczenia
    6 łyżek oleju

    Biszkopt ciemny:
    Składniki jak wyżej + 2-3 łyżki kakao

    Biszkopt różowy:
    Składniki jak wyżej +
    barwnik spożywczy w proszku różowy

    Krem adwokatowy:

    2 budynie śmietankowe
    2,5 szkl mleka
    350 g masła
    1 szkl cukru pudru
    1 szkl adwokatu
    70 ml spirytusu

    Krem mascarpone:

    750g serka mascarpone
    300 ml śmietanki 30%
    50g cukru pudru
    1 śmietan-fix

    Krem frosting do zdobienia:
    750 ml śmietanki 36%
    600 ml serka naturalnego kremowego typu Philadelphia
    6 czubatych łyżeczek cukru pudru
    0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
    skórka z 0,5 cytryny
    1 łyżka soku z cytryny
    2 śmietan-fixy

    Do nasączania: (wedle uznania)

    75 ml cytrynówki
    150 ml wody
    łyżeczka cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort lalka barbie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczemy biszkopty. Z każdym z trzech biszkoptów postępujemy tak samo, z taką różnicą, że przy biszkopcie ciemnym kakao przesiewamy do mąki przed dodaniem jej do masy. Natomiast przy różowym biszkopcie barwnik dodajemy już bezpośrednio do masy regulując sobie "na oko" intensywność koloru.
    Oddzielamy białka od żółtek.Białka ubić na puszystą pianę ze szczyptą soli.Dodajemy w 3-4 etapach cukier, cały czas ubijając. Gdy cukier się rozpuści dodać po 2 żółtka, po kolei w odstępach czasowych, cały czas ubijając. Mąki pomieszać ze sobą i dodać do nich proszek do pieczenia. Do ubitych jaj z cukrem, wsypujemy małymi porcjami, najlepiej przesiewając przez sitko mąkę i delikatnie mieszamy łyżką. Na sam koniec dodać olej i także lekko mieszamy. Piekarnik nagrzać do 180 st z termoobiegiem. Piec ok 30-40 min (Biszkopt ma być lekko przyrumieniony). Gdy wyłączymy piekarnik, nie wyciągamy z niego biszkoptu przez co najmniej 15 min. Biszkopt po wyciągnięciu wystudzić.
    Krem adwokatowy: Na mleku gotujemy budyń- ostudzić. Masło (w temperaturze pokojowej) utrzeć z cukrem pudrem do białości, dodawać porcjami zimny budyń i utrzeć na krem. Na końcu dodać powoli adwokat, spirytus i ucierać.
    Krem mascarpone: Śmietankę ubijamy, gdy śmietanka zgęstnieje, dodaj cukier puder ze śmietan-fixem i wymieszaj. Następnie do śmietanki dodaj serek mascarpone i delikatnie wymieszaj.
    Krem frosting do zdobienia: Śmietankę ubić na sztywno, dodajemy 3 łyżeczki cukru pudru wymieszane ze śmietan-fixem oraz ekstrakt z wanilii. Serek przełożyć do osobnej miski, dodać 3 łyżeczki cukru pudru, łyżkę soku z cytryny, skórkę z cytryny i ubić mikserem. Masę przełożyć do ubitej śmietany i wymieszać szpatułką. Schłodzić w lodówce przez 15 min.
  • image-0vw46xt 2. Każdy biszkopt należy przekroić na 3 równe blaty. Przygotowujemy tortownicę. Ja pod spód położyłam serwetkę, a w celu uniknięcia jej zabrudzenia, przykryłam ją dodatkowo folią aluminiową, gdyż ją najłatwiej później usunąć. Biszkopty ułożyć na przemian jeden na drugim: ciemny-różowy-jasny-ciemny-różowy-jasny-ciemny-różowy (w moim przypadku trzeci blat jasnego biszkoptu nie był już potrzebny). Na środku każdego z blatów, oprócz najniższego (ciemnego) wycinamy kieliszkiem otwór (znajdą się w nim nogi lalki). W powstały otwór włóż lalkę.
  • image-15fntf6 3. Na tym etapie przycinamy ostrym nożem biszkopty na kształt sukni, równomiernie z każdej strony.
  • image-17xs19m 4. Nasz Projekt jest gotowy. Wyciągamy lalkę, a blaty układamy po kolei (aby uniknąć pomyłki) na stole. Zabieramy się za nasączanie biszkoptu i smarowania masą. Na pierwszy biszkopt (ciemny) nakładamy masę adwokatową, następnie na nią dajemy różowy biszkopt, nasączamy, kładziemy masę mascarpone- jasny biszkopt, nasączamy, masa adwokatowa i tak na przemian.
  • image-0cvyv08 5. Następny etap to przygotowanie tortu pod zdobienie. Tort smarujemy dokładnie z każdej strony frostingiem do zdobienia, resztę frostingu dzielimy na kilka części (w zależności od tego ile chcemy mieć etapów efektu ombre na sukni) i każdą część zabarwiamy (najlepiej do tego użyć barwnika w tubce, ponieważ można go lepiej odmierzyć, ja użyłam tego w proszku tylko do najciemniejszej części, gdyż daje on bardzo intensywny kolor ). Reszta to już nasza inwencja twórcza :) Za pomocą szprycy cukierniczej można tworzyć różyczki, gwiazdki, fale itd. ;)

Porady

Zamiast kremu frostingu dobrze nadaje się do zdobienia krem z mascarpone ;) Należy go wtedy rzecz jasna zrobić więcej ;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować