Tort lalka śmietankowy

4.5 (174 ocen)

Torcik dla dziewczynki na urodziny

Składniki:

  • BISZKOPT
    jajka - 9 szt
    ocet - 1 łyżka
    mąka ziemniaczana - 2 łyżki
    mąka pszenna - 2 szkl
    cukier - 2 szkl
    proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
    KREM
    śmietana kremówka 36 % Puratos - 900 ml
    dżem wiśniowy -1,5 słoika
    PONCZ
    woda gotowana - 1,5 szkl
    sok z cytryny
    herbata
    cukier
    DODATKOWO
    barwnik czerwony
    perełki srebrne
    lalka
    bułka tarta do formy
    tłuszcz do formy
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort lalka śmietankowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT
    Żółtka odzielić od białek. Mąki przesiać obie z proszkiem do pieczenia.
  • 2. Z białek ubić pianę na sztywno, dodać cukier dalej ubijać.
  • 3. Do ubitej piany dodawać po jednym żółtku i ocet, dokładnie zmiksować.
  • 4. Do gotowej masy przesiać wymieszane mąki, ostrożnie wymieszać.
  • 5. Tortownicę o wymiarach 26 cm, wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką, oraz formę na babkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką.
  • 6. Wylać ciasto do tortownicy i do formy na babkę.
  • 7. Wstawić obie formy do piekarnika i piec przez ok.35 minut w 175 stop. Upieczone ciasta wyjąć , ostudzić i obydwa przekroić tak by wyszło z każdego ciasta po 3 blaty.
  • 8. PONCZ
    Do wody gotowanej dodać herbatę, cukier i sok z cytryny, wymieszać, ostudzić.
  • 9. KREM
    Dobrze schłodzoną kremówkę, ubić na sztywno.
  • 10. PRZEŁOŻENIE TORTU
    Pierwszy blat biszkopta ułożyć na paterze lub talerzu, nasączyć ponczem.
  • 11. Następnie posmarować dżemem i porcja kremu, dobrze rozsmarować.
  • 12. Przykryć drugim blatem biszkopta i znów dobrze nasączyć ponczem, dżem i krem.
    Nałożyć ostatni biszkopt.
  • 13. Za pomocą noża wyciąć dziurkę na lalkę, wyjąć ciasto ze środka.
  • 14. Postąpić tak samo z ciastem i masami z foremki z babki.
  • 15. Gdy mamy już wszystkie części ciasta położone i przełożone kremem i dżemem, to górną część delikatnie ścinamy.
  • 16. W środek wkładamy lalkę owiniętą do połowy w folię spożywczą .
  • 17. Całość smarujemy kremem śmietankowym.
  • 18. Odłożyć cześć kremu do innej miski, dodać kilka kropel barwnika czerwonego, zmiksować.
  • 19. Udekorować za pomocą szprycy do tortów, sukienkę z przodu , wstawkę z kremu białego a boki i tył z kremu różowego oraz perełkami srebrnymi.

Porady

Ja do tortów używam śmietany kremówki 36% Puratos. Śmietana ta nie potrzebuje żadnych dodatków, bez śmietan fix, czy też innych .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować