Tort lebkuchen - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Natłuść i posyp mąką 24 cm tortownicę.
2.Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C.
3.Białka ubij z cukrem na sztywną pianę (miksuj na dużych obrotach).
4.Stopniowo dodawaj po jednym żółtku i miksuj jeszcze przez około 5-6 minut.
5.Zmniejsz obroty na małe i dodaj śmietanę (creme fraiche). Nie miksuj długo - tylko do połączenia się składników.
6.Stopniowo przesiewaj do masy suche składniki: mąkę, orzechy, proszek do pieczenia i przyprawy. Mieszaj masę bardzo delikatnie za pomocą łyżki.
7.Przelej masę do tortownicy - wyrównaj wierzch i wstaw do piekarnika na około 35 minut.
8.Upieczone ciasto odstaw do ostygnięcia (jeżeli w czasie pieczenie powstała "górka" odetnij ją). Zimne ciasto wyjmij z tortownicy i obróć do góry dnem i włóż z powrotem do formy (w ten sposób wierzch będzie równy).
9.Pianka: Creme fraiche wymieszaj z cukrem pudrem, skórką pomarańczową i sokiem.
10.Żelatynę włóż do miski z lodowatą wodą i mocz przez około 5 minut - żelatyna musi być miękka.
11.Odsącz żelatynę z nadmiaru wody i zalej ją 2 łyżkami wrzątku. Szybko mieszaj, aby żelatyna całkowicie się rozpuściła.
12.Dodaj do żelatyny 2 łyżki kremu z creme fraiche, szybko wymieszaj i natychmiast połącz z resztą masy.
13.Przykryj miskę, w której jest krem, folią spożywczą i włóż miskę do lodówki.
14.Kiedy masa zacznie nieco tężeć (po około 10 minutach) wyjmij miskę z lodówki. Wymieszaj masę i wstaw do schłodzenia na dodatkowe 3 minuty.
15.W tym czasie szybko ubij bitą śmietanę.
16.Masę z żelatyną wyjmij z lodówki. Wymieszaj razem z dwiema łyżkami bitej śmietany.
17.Następnie dodaj resztę ubitej kremówki.
18.Ponownie przykryj miskę folią i wstaw ją na 10-20 minut do lodówki.
19.Kiedy masa będzie dobrze tężeć, ale wciąż będzie nadawać się do rozsmarowania, rozsmaruj ją na cieście.
20.Wstaw ciasto do lodówki na minimum 2 godziny.
21.Gotowe ciasto wyjmij z tortownicy.
22.Boki ciasta posmaruj dżemem (wcześniej go dobrze wymieszaj - stanie się płynniejszy). Obłóż boki orzechami.
23.Wierzch ciasta posyp grubo kakao.
24.Ciasto przygotowałam w formie indywidualnych deserów i pominęłam etap 22.
Komentarze