Tort Lebkuchen

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Średni

Piernikowy spód i pomarańczowa pianka stanowią kwintesencję świątecznych smaków.

  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    - brązowy cukier: 200 gramów
    - sól: 1 szczypta
    - przyprawa do piernika (lub lebkuchen): 2 łyżeczki
    - jajka: 3 sztuki
    - creme fraiche: 180 gramów
    - mąka: 200 gramów
    - orzechy laskowe (uprażonych, bez skórek i zmielonych na mąkę): 100 gramów
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    POMARAńCZOWA PIANKA:
    - creme fraiche: 180 gramów
    - cukier puder: 60 gramów
    - sok z pomarańczy (świeżo wyciśniętego): 200 mililitrów
    - skórka z 1 pomarańczy (świeżo otarta): 1 sztuka
    - tyna (arkuszy/listków): 5 sztuk
    - kremówka: 200 mililitrów
    - wrzątek: 2 łyżki
    - marmolada pomarańczowa (około): 10 łyżek
    - orzechy laskowe siekane (około): 10 łyżek
    - kakao (około): 6 łyżek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort lebkuchen - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Natłuść i posyp mąką 24 cm tortownicę.
  • 2. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C.
  • 3. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę (miksuj na dużych obrotach).
  • 4. Stopniowo dodawaj po jednym żółtku i miksuj jeszcze przez około 5-6 minut.
  • 5. Zmniejsz obroty na małe i dodaj śmietanę (creme fraiche). Nie miksuj długo - tylko do połączenia się składników.
  • 6. Stopniowo przesiewaj do masy suche składniki: mąkę, orzechy, proszek do pieczenia i przyprawy. Mieszaj masę bardzo delikatnie za pomocą łyżki.
  • 7. Przelej masę do tortownicy - wyrównaj wierzch i wstaw do piekarnika na około 35 minut.
  • 8. Upieczone ciasto odstaw do ostygnięcia (jeżeli w czasie pieczenie powstała "górka" odetnij ją). Zimne ciasto wyjmij z tortownicy i obróć do góry dnem i włóż z powrotem do formy (w ten sposób wierzch będzie równy).
  • 9. Pianka: Creme fraiche wymieszaj z cukrem pudrem, skórką pomarańczową i sokiem.
  • 10. Żelatynę włóż do miski z lodowatą wodą i mocz przez około 5 minut - żelatyna musi być miękka.
  • 11. Odsącz żelatynę z nadmiaru wody i zalej ją 2 łyżkami wrzątku. Szybko mieszaj, aby żelatyna całkowicie się rozpuściła.
  • 12. Dodaj do żelatyny 2 łyżki kremu z creme fraiche, szybko wymieszaj i natychmiast połącz z resztą masy.
  • 13. Przykryj miskę, w której jest krem, folią spożywczą i włóż miskę do lodówki.
  • 14. Kiedy masa zacznie nieco tężeć (po około 10 minutach) wyjmij miskę z lodówki. Wymieszaj masę i wstaw do schłodzenia na dodatkowe 3 minuty.
  • 15. W tym czasie szybko ubij bitą śmietanę.
  • 16. Masę z żelatyną wyjmij z lodówki. Wymieszaj razem z dwiema łyżkami bitej śmietany.
  • 17. Następnie dodaj resztę ubitej kremówki.
  • 18. Ponownie przykryj miskę folią i wstaw ją na 10-20 minut do lodówki.
  • 19. Kiedy masa będzie dobrze tężeć, ale wciąż będzie nadawać się do rozsmarowania, rozsmaruj ją na cieście.
  • 20. Wstaw ciasto do lodówki na minimum 2 godziny.
  • 21. Gotowe ciasto wyjmij z tortownicy.
  • 22. Boki ciasta posmaruj dżemem (wcześniej go dobrze wymieszaj - stanie się płynniejszy). Obłóż boki orzechami.
  • 23. Wierzch ciasta posyp grubo kakao.
  • 24. Ciasto przygotowałam w formie indywidualnych deserów i pominęłam etap 22.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować