Tort „leśny zagajnik”

0 (0 ocen)

  • 40 min

Owoce leśne należą do jednych z moich ulubionych owoców. Wykorzystujeje więc w moich słodkich daniach, przez co zyskują niebanalnycharakter.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki ciasta:
    4 jajka
    6 łyżek maki pszennej
    4 łyżki cukru
    Kilka łyżek oleju
    Łyżka kakao
    Łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa owocowa:
    Po pół szklanki jeżyn, malin, jagód i poziomek(można spokojnie użyć
    mrożonych poza sezonem)
    4 łyżeczki żelatyny
    Cukier
    Ponadto na wierzch:
    Opakowanie bitej śmietany w proszku
    2 łyżeczki żelatyny
    Po kilka całych owoców leśnych do dekoracji

Tort „leśny zagajnik” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zrób biszkopt.Jajka ubij z cukrem. Dodaj olej i mąkę wymieszaną z
    proszkiem i kakao. Ciasto przelej do tortownicy o średnicy 24 cm i piecz
    około 25 minut w temperaturze 160-170 stopni.
  • 2. Przygotuj masę owocową. Żelatynę rozpuść w połowie szklanki wody.
    Owoce zmiksuj i dodaj do nich rozpuszczoną żelatynę. Wsyp cukier do
    smaku. Tężejącą masą przełóż przekrojony biszkopt.
  • 3. Śmietanę przygotuj wg przepisu na opakowaniu. Żelatynę rozpuść w
    niewielkiej ilości wrzątku i dodaj do masy śmietanowej. Wyłóż na
    wierzch tortu i udekoruj owocami. Schłodź w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy