Owoce leśne należą do jednych z moich ulubionych owoców. Wykorzystujeje więc w moich słodkich daniach, przez co zyskują niebanalnycharakter.
40 min
Składniki:
Składniki ciasta:
4 jajka
6 łyżek maki pszennej
4 łyżki cukru
Kilka łyżek oleju
Łyżka kakao
Łyżeczka proszku do pieczenia
Masa owocowa:
Po pół szklanki jeżyn, malin, jagód i poziomek(można spokojnie użyć
mrożonych poza sezonem)
4 łyżeczki żelatyny
Cukier
Ponadto na wierzch:
Opakowanie bitej śmietany w proszku
2 łyżeczki żelatyny
Po kilka całych owoców leśnych do dekoracji
Tort „leśny zagajnik” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zrób biszkopt.Jajka ubij z cukrem. Dodaj olej i mąkę wymieszaną z
proszkiem i kakao. Ciasto przelej do tortownicy o średnicy 24 cm i piecz
około 25 minut w temperaturze 160-170 stopni.
2.Przygotuj masę owocową. Żelatynę rozpuść w połowie szklanki wody.
Owoce zmiksuj i dodaj do nich rozpuszczoną żelatynę. Wsyp cukier do
smaku. Tężejącą masą przełóż przekrojony biszkopt.
3.Śmietanę przygotuj wg przepisu na opakowaniu. Żelatynę rozpuść w
niewielkiej ilości wrzątku i dodaj do masy śmietanowej. Wyłóż na
wierzch tortu i udekoruj owocami. Schłodź w lodówce.
Komentarze