Ten tort to był zamówiony na prezent od żony dla męża na 10 rocznice ślubu. Mina tego pana jak przyjechał odebrać tort bezcenna :))
4 godz.
Więcej niż 10 osób
Trudny
Składniki:
2 biszkopty z 4 jaj
przepis na 1 biszkopt:
4 jajka
cukier około 0,5 szklanki
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżka mąki ziemniaczanej
proszek do pieczenia około 1 łyżeczki
szczypta soli
Krem budyniowy kakaowy:
Składniki:
2 szklanki mleka
1 budyń śmietankowy lub waniliowy
3 łyżki mąki pszennej
6 łyżek cukru
250 g miękkiej margaryny lub masła
łyżki kakao
owoce lub dżem do tortu
masa cukrowa około 1kg: Ja używam kupnej już gotowej,ale podam przepis na masę którą kiedyś sama robiłam :
800 g cukru pudru,
100 g glukozy,
4 łyżeczki żelatyny
70 ml wody oraz sitko.
barwniki spożywcze
kilka kropli olejku migdałowego
Tort łóżko małżeńskie cz.2 - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Budyń na krem:
W 3/4 szklanki mleka mieszam mąkę z budyniem. Resztę mleka gotuję z cukrem. Do gotującego się mleka wlewam mieszankę i gotuję budyń cały czas mieszając aby budyń się nie przypalił.
2.Pozostawiam do ostudzenia.
Tak przygotowany budyń dodaj stopniowo po łyżce do miękkiego tłuszczu.
3.Następnie odłóż do osobnej miseczki z 4 łyżki białego kremu a doresztykremu dodaj kakao i delikatnie wymieszaj.
4.Żółtka oddziel od białek i ubij białka na sztywną pianę
5.Do ubitej piany dodaj cukier a następnie żółtka i miksuj do uzyskania gładkiej masy. Mąki z proszkiem przesiej przez sitko i delikatnie wymieszaj łyżką.
6.wyłóż na blachę wyłożoną papierem i upiecz w 160 st.C około 30 min.
7.tak przygotowane 2 biszkopty ostudź.
8.wykonanie : biszkopty przełóż kremem i owocami.
9.Pozostałym białym kremem posmaruj wierzch i boki torcika aby położyć na niego masę cukrową.
Tak posmarowany biszkopt wstaw przynajmniej na godzinę do lodówki przed nałożeniem masy cukrowej. Po schłodzeniu biszkoptów rozwałkuj masę cukrową i obłóż nią tort, ścinając nadmiar masy. Wykonaj dowolna dekoracje barwiąc masę cukrową na tort .
10.Masa Cukrowa: Żelatynę zalej wodą i pozwól jej namoknąć.W czasie kiedy żelatyna się moczy, przesiej cukier puder, rozdzielając go na dwie części.Do namokniętej żelatyny dodaj glukozę i dokładnie wymieszaj. Żelatyna musi się całkowicie rozpuścić. W razie potrzeby, lekko podgrzej mieszaninę, ale nie gotuj. Jeszcze ciepłą, rozpuszczoną żelatynę z glukozą wlej do jednej części cukru pudru i zacznij mieszać łyżką. Dosypuj sukcesywnie drugą część cukru pudru i dodaj olejek.Gdy masa wchłonie wystarczającą ilość cukru i stanie się elastyczna, można dodać barwniki. Wyrabiaj masę jak plastelinę, jak za mocno nam masa stwardnieje wsadź na kilka sekund do mikrofali i ugniataj ponownie. Pamiętaj,że nie trzeba dodać całego cukru pudru, czasem wystarczy 600g. Wszystko zależy od chłonności cukru.
Porady
Nigdy nie nakładaj masy na bitą śmietanę ponieważ masa się rozpuści.
Komentarze