Tort łóżko małżeńskie nr.3

4.5 (157 ocen)

  • 6 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Uwielbiam robić takie fikuśne torty dla osób z poczuciem humoru.

  • 6 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • 2 biszkopty z 4 jaj
    przepis na 1 biszkopt:
    4 jajka
    cukier około 0,5 szklanki
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżka mąki ziemniaczanej
    proszek do pieczenia około 1 łyżeczki
    szczypta soli

    Krem budyniowy :
    Składniki:
    2 szklanki mleka
    1 budyń śmietankowy lub waniliowy
    3 łyżki mąki pszennej
    6 łyżek cukru
    250 g miękkiej margaryny lub masła


    owoce lub dżem do tortu, ja mam truskawki.

    masa cukrowa około 1kg: Ja używam kupnej już gotowej,ale podam przepis na masę którą kiedyś sama robiłam :
    800 g cukru pudru,
    100 g glukozy,
    4 łyżeczki żelatyny
    70 ml wody oraz sitko.
    barwniki spożywcze
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort łóżko małżeńskie nr.3 - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • budyń 1. Budyń na krem: W 3/4 szklanki mleka mieszam mąkę z budyniem. Resztę mleka gotuję z cukrem. Do gotującego się mleka wlewam mieszankę i gotuję budyń cały czas mieszając aby budyń się nie przypalił.
  • krem 2. Pozostawiam do ostudzenia. Tak przygotowany budyń dodaj stopniowo po łyżce do miękkiego tłuszczu.
  • skłądniki na biszkopt 3. Żółtka oddziel od białek i ubij białka na sztywną pianę. Do ubitej piany dodaj cukier a następnie żółtka i miksuj do uzyskania gładkiej masy. Mąki z proszkiem przesiej przez sitko i delikatnie wymieszaj łyżką.
  • biszkopt 4. wyłóż na blachę wyłożoną papierem i upiecz w 160 st.C około 30 min. Tak przygotowane 2 biszkopty ostudź.
  • tort 5. wykonanie : biszkopty przełóż kremem i owocami.
  • tort 6. Pozostałym białym kremem posmaruj wierzch i boki torcika aby położyć na niego masę cukrową.
  • tort 7. Tak posmarowany biszkopt wstaw przynajmniej na godzinę do lodówki przed nałożeniem masy cukrowej.
  • masa cukrowa 8. Masa Cukrowa: Żelatynę zalej wodą i pozwól jej namoknąć.W czasie kiedy żelatyna się moczy, przesiej cukier puder, rozdzielając go na dwie części.Do namokniętej żelatyny dodaj glukozę i dokładnie wymieszaj. Żelatyna musi się całkowicie rozpuścić. W razie potrzeby, lekko podgrzej mieszaninę, ale nie gotuj. Jeszcze ciepłą, rozpuszczoną żelatynę z glukozą wlej do jednej części cukru pudru i zacznij mieszać łyżką. Dosypuj sukcesywnie drugą część cukru pudru.Gdy masa wchłonie wystarczającą ilość cukru i stanie się elastyczna, można dodać barwniki. Wyrabiaj masę jak plastelinę, jak za mocno nam masa stwardnieje wsadź na kilka sekund do mikrofali i ugniataj ponownie.
  • masa cukrowa tort 9. Po schłodzeniu biszkoptów rozwałkuj masę cukrową i obłóż nią tort, ścinając nadmiar masy. Wykonaj dowolna dekoracje na tort .
  • golasy na tort 10. Golasy na tort
  • dekoracja 11. Tworzymy dekoracyjne elementy, które będą tworzyły wygląd łóżka.

Porady

Nigdy nie nakładaj masy na bitą śmietanę ponieważ masa się rozpuści.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować