Tort ptasim mleczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Ubijamy pianę z białek dodając cukier, żółtka z wodą i resztę składników.Pieczemy 30 min 180
2.Ciasto II
Ubijamy pianę z białek na sztywno dodajemy cukier, żółtka i stopniowo resztę składników.Piec 30 min temp. 180*
3.Krem:
Żółtka utrzec z cukrem, dodać mąkę i suchą kawę rozpuszczalną.3/4 szkl. mleka-zagotować dodać dobrze roztrzepaną masę i ugotować budyń.Masło utrzeć na puszystą masę dodając stopniowo ( przestudzony już) budyń.Galaretki rozpuścić w 1/2 l gorącej wody.
4.Przełożenie:
Ciasto I smarujemy połową masy układamy na niej ptasie mleczko zalewamy tężejącą galaretką i wykładamy druga część masy i przykrywamy ciastem II.Dekorujemy w dowolny sposób.Ja robię to masa lukrową..:))
5.Smacznego..:))
Porady
Zamiast kawy możemy dodać co chcemy . Ograniczeniem jest jedynie nasza wyobraźnia..:))
Komentarze