Tort PEPPA

0 (0 ocen)

Przygotowałam go dla koleżanki z okazji urodzin jej córeczki

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    1/2 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    budyń waniliowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    niepełna szklanka mąki pszennej *

    Krem waniliowy:
    1 litr mleka
    2 łyżki mąki pszennej
    2 budynie waniliowe
    4 łyżki cukru
    2 cukry waniliowe
    2 łyżki masła
    2 kostki masła w temperaturze pokojowej
    ziarenka z 1 laski wanilii

    Poncz:
    Szklanka wody
    sok z cytryny
    2 łyżeczki cukru

    Do dekoracji:
    Opłatek jadalny ze świnką PEPPĄ
    350 g masy cukrowej różowej
    100 g masy cukrowej czerwonej
    pisaki żelowe do dekoracji Dr.Oetker
    Kolorowa posypka - kółeczka i motylki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort peppa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić na puszystą masę. * do szklanki 250 ml wsypać budyń, proszek do pieczenia i uzupełnić do pełna mąką pszenną - delikatnie wymieszać, dodawać po łyżce do masy jajecznej i miksować na małych obrotach. Gotową masę przelać do tortownicy o śr. 21 cm. Piec przez 40 min w piekarniku nagrzanym do 180 st C. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i upuścić je w tortownicy na podłogę z wysokości około 1m. Odstawić do przestygnięcia.

    Krem:
    Odlać 1 szklankę mleka, pozostałe mleko zagotować z cukrem, cukrem waniliowym, masłem i ziarenkami laski wanilii. W szklance mleka wymieszać budynie i mąkę, dodać to do gotującego się mleka, szybko mieszać aż zgęstnieje - gotować tak cały czas mieszając przez około 2 min. aż zrobi się budyń. Odstawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę, dodawać po łyżce zimny budyń ucierać na puszysty krem. Krem podzielić na 4 części.

    Poncz:
    Wodę wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem.

    Biszkopt przekroić na 4 blaty. Każdą z nich nasączyć przygotowanym ponczem i przełożyć kremem, pomijając wierzchnia warstwę. Całość wysmarować ostatnią częścią kremu (góra i boki), wygładzić. Wstawić na ok. godzinę do lodówki.

    Masę różową rozgrzać w dłoniach, rozwałkować na blacie placek większy niż objętość tortu. Pomału nawinąć na wałek i rozłożyć delikatnie na torcie, żeby masa pokryła cały tort. Delikatnie wygładzić masę na zaczynając od wierzchu, później boki. Nadmiar masy poobcinać nożem zaraz przy krawędzi tortu. Masę czerwoną rozgrzać, rozwałkować na blacie pasek o wysokości około 2-3 cm, długość taka żeby objął cały tort. Obłożyć czerwonym paskiem przy krawędzi tortu. Na czerwonym pasku przykleić kolorowe kółeczka. Na wierzch tortu położyć opłatek ozdobić do dookoła kółeczkami. Pisakami żelowymi pokolorować delikatnie opłatek. Boki Tortu udekorować kolorowymi motylkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować