TORT PI ĘTRUSEK DLA CIOCIUNIi

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ten torcik pzygotowałam razem z moją 1,5 roczną córeczką dla jej ukochanej cioci Moniki. Tort okazał się prawdziwym zaskoczeniem, oczywiście pozytywnym.

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:

    7 jaj, żółtka oddzielić od białek
    1 szkl. mąki ziemniaczanej
    1 szk. mąki krupczatki
    1 szkl. cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    papier do pieczenia
    szczypta soli
    2 łyżki kakao( do drugiego biszkopta)

    Krem czekoladowy:

    500 ml śmietany 36%
    4 łyżki cukru pudru
    200 g masła w temp. pokojowej
    3 płaskie łyżeczki żelatyny rozpuszczony w 1/4 szkl. gorącej wody
    3 łyżki naturalnego kakao

    Krem: krówka

    2 opakowania gotowej masy kajmakowej
    200 g masła
    2 garści posiekanych orzechów włoskich
    3 łyżki alkoholu - np. Passoa

    Do przystrojenia:
    posypka kolorowa
    gotowe kwiatki
    literki czekoladowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort pi ętrusek dla ciociunii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeby zrobić tort piętrowy trzeba upiec dwa spody, czyli pieczecie dwa osobne placki z podwójnej ilości składników.Do jednego dodajemy kakao.
    Pierwszy spód piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm, a drugi 26 cm.Można upiec dwa takie same jeśli planuje się przekładać kolorami. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.
    Jajko rozdzielamy, białka ubijamy na sztywną pianę, proszek do pieczenia mieszamy z mąką. zółtka ucieramy z cukrem,i cukrem wanilowym dodajemy do masy , na sam koniec wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy.
    Spody pieką się ok. 50 min w temp. 170 - 180 C.
  • 2. Krem czekoladowy:
    Śmietanę ubijamy na wysokich obrotach, gdy zacznie gęstnieć dodajemy cukru pudru. Na końcu wsypujemy kakao i wlewamy przestudzoną żelatynę oraz dodajemy miękkie masło, pokrojone w kostkę i mieszamy, aż do uzyskania gładkiej masy. Nie za długo, żeby śmietana się nie zważyła.
  • 3. Masę krówkową miksujemy z miękkim masłem, dodajemy alkohol, na koniec dorzucamy posiekane orzechy włoskie.
  • 4. Upieczone biszkopty przekrawamy na trzy części. Zaczynamy od większego. Nasączamy go ponczem,Upieczone biszkopty przekrawamy na trzy części. Zaczynamy od większego. Nasączamy go ponczem,smarujemy kremem czekoladowymy, biszkopt, poncz(1 szkl. mocnej kawy rozpuszczalnej), krem krówka. można łączy według uznania.
  • 5. Gdy przełożymy wszystkie warstwy, całość smarujemy kremem krówkowym, i zaczynami zdobić. oczywiście według swojego gustu i uznania.
    smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować