Tort Pichinger

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Historia Tortu Pichinger sięga XIX wieku i czasów Cesarstwa Austrii. Jest to prosty tort waflowy przekładany masą czekoladową. Częstym dodatkiem do masy są zmielone orzechy włoskie. Tort Pichinger spotkamy często w cukierniach Krakowa i okolic. W moim domu ten wyjątkowy tort robię bardzo często.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 300 g masła
    100 g cukru
    100 g czekolady gorzkiej
    100 g czekolady deserowej
    100 g mielonych orzechów włoskich
    20 ml wody
    4 żółtka
    1 opakowanie okrągłych andrutów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort pichinger - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło, cukier, wodę zagotuj. Obie czekolady połam na kawałki. Dodaj do garnka z masłem i cukrem. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Studzimy.
    Orzechy mielimy. Do wystudzonej masy dodajemy po jednym żółtku. Mieszamy energicznie. Dodajemy do masy orzechy. Mieszamy.
    Andruty przekładamy masą czekoladową, ostatnią warstwę stanowi masa czekoladowa. Chłodzimy w lodówce przez 3 godziny(choć najlepiej przez całą noc).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.47 (147 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

tort drip

4.51 (197 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort gruszkowy

4.51 (197 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort gruszkowy

Skotka Pyszny, delikatny, niezbyt słodki. Polecam.

To może cię zainteresować