Tort piernikowy z jabłkami udekorowany karmelowymi nitkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Może tort nie wyszedł mi tak ładnie jak go sobie wymyśliłam,ale wyszedł mi bardzo pyszny.Uwielbiam zapach pieczonego się piernika.Taki tort możemy upiec na świąteczny stół i dla gości.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    5 jajek
    200 ml mleka
    200 ml miodu prawdziwego
    200 ml cukru
    25 masła lub margaryny
    4 szklanki mąki tortowej
    1 przyprawa do piernika
    1 kopiasta łyżeczka sody oczyszczonej
    1 płaska łyżeczka amoniaku
    szczypta soli
    kilka jabłek
    1 szklanka rodzynek

    Masa:
    2 szklanki śmietany kremówki 30 %
    cukier puder do smaku
    2 łyżki żelatyny

    Karmel:
    5 łyżek cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Piernik Desery

Tort piernikowy z jabłkami udekorowany karmelowymi nitkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Do pieczenia. 1. Mleko,masło lub margarynę i cukier zagotowujemy i studzimy.Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.Do miski przekładamy pozostałe składniki,wlewamy przestudzoną masę i miksujemy na gładkie ciasto.Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.Ciasto przekładamy do dwóch tortownic o średnicy 25 cm,wyłożonych papierem do pieczenia.
    Jabłka obieramy i kroimy w kostkę,następnie razem z rodzynkami posypujemy ciasta.
  • Upieczone. 2. Pierniki pieczemy około 50-55 minut w temperaturze 180 stopni.Sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone.Studzimy i wyjmujemy z foremek.
  • Bita śmietana. 3. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody,tak,żeby nie było grudek,następnie studzimy.Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę z cukrem pudrem do smaku.Dodajemy przestudzoną żelatynę i dokładnie ubijamy.
  • Przekładanie. 4. Każdy upieczony piernik przekrawamy na dwa krążki.( Uzyskujemy 4 krążki ) .Krążki ciasta przekładamy bitą śmietaną.Przełożony tort wkładamy do lodówki do stężenia,najlepiej na całą noc.
  • Karmel. 5. Cukier wsypujemy na suchą patelnię,następnie podgrzewamy aż cukier się rozpuści,mieszamy aż zacznie się rumienić.Rozpuszczony i zrumieniony karmel nakładamy na łyżkę i za pomocą widelca ciągniemy długie nitki.Nitki układamy na torcie.Uważamy bo karmel jest bardzo gorący.

Porady

Jeżeli mamy jedną tortownicę,to drugą część ciasta trzymamy nad garnkiem z gorącą wodą,żeby ciasto nie zgęstniało.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować