TORT PIĘTROWY

4.5 (184 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Tort upiekłam na urodziny mojej mamy, w styczniu.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • biszkopt biały:
    -4 jaja
    -13,6 dkg. cukru
    -6,8 dkg. mąki tortowej
    -6,8 dkg. maki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do piecz.
    -1 cukier waniliowy

    biszkopt ciemny:
    -4 jaja
    -13,6 dkg. cukru
    -6 dkg. mąki tortowej
    -6 dkg. maki ziemniaczanej
    -2 łyżki kakao
    -1 łyżeczka proszku do piecz

    biszkopt biały:
    -4 jaja
    -13,6 dkg. cukru
    -6,8 dkg. mąki tortowej
    -6,8 dkg. maki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do piecz.
    -1 cukier waniliowy

    krem z brzoskwiniami:
    -0,5 kg. serka śmietankowego
    -0,5 l. śmietany kremówki-36%
    -2 śmietan- fixy
    -0,5 szklanki cukru pudru
    -2 białe czekolady
    -1 czubata łyżka żelatyny
    -0,5 szklanki wrzątku
    -1 masło
    -brzoskwinie

    -konfitura wiśniowa
    -sok brzoskwiniowy, do nasaczania

    krem alpejski:
    -1 puszka masy krówkowej
    -0,5 l.śmietany kremówki 36%
    -3 śmietan-fixy
    -kilka bezików

    krem czekoladowy:
    -0,25 kg. serka śmietankowego
    -1 szklankę. śmietany kremówki-36%
    -1 śmietan- fixy
    -0,5 szklanki cukru pudru
    -1 gorzką czekoladę
    -1 łyżka żelatyny
    -0,3 szklanki wrzątku
    -3/4 masła(150g.)

    krem budyniowy:
    -3/4 l. mleka
    -2 budynie czekoladowe
    -6 łyżek cukru
    -1 masło (250g.)
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Bezy Budynie Konfitury

Tort piętrowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy z cukrem. Dodajemy po żółtku, ubijamy. Przesiewamy mąkę z proszkiem.
    Delikatnie mieszamy i wykładamy do wysmarowanej tylko dołem tortownicy.30 cm.Pieczemy 25 min.w 170".
  • biszkopty 2. Postępujemy jak przy białym biszkopcie.
    Po przestygnięciu każdy kroimy na dwa placki.

    Pieczemy też biszkopt biały w małej tortownicy:24cm.
    Po przestygnięciu, ten kroimy na 3 placki.
  • 3. Czekoladę rozpuścić na parze, z 1/4 tego masła.
    Żelatynę rozpuścić we wrzątku i ciepłą wmieszać do czekolady. Odstawiamy do przestygnięcia , od czasu do czasu mieszając żeby nie zastygło.
    Resztę miękkiego masła utrzeć z cukrem,potem serem.
    Ubić śmietanę z śmietan-fixami. Połączyć kremówkę z serem, potem z czekoladami, miksując.
    Odkładamy trochę na rozetki i zaraz je zrobić na talerz, bo zastygnie. Resztę mieszamy z pokrojonymi brzoskwiniami.
    Dzielimy na 3 części.

    Układamy w tortownicy dużej i małej po krążku biszkoptu. Smarujemy oba konfiturą wiśniową, można brzoskwiniową.
    Wykładamy dwie części kremu w dużej tortownicy a jedną w małej.Przykrywamy następnymi krążkami. Teraz nasączamy sokiem brzoskwiniowym.
  • 4. Ubić śmietanę z śmietan-fixami. Ubijając dalej dodawać po trochu masy krówkowej. Masę podzielić na trzy części.Dwie części wyłożyć w dużej a jedną w małej tortownicy..Rozsypać w obu pokruszone beziki. Przykryć następnymi krążkami biszkoptowymi. Nasączyć tylko w dużej.
  • torty przed złożeniem 5. Postępujemy jak z kremem z brzoskwiniami..Wykładamy tylko w tortownicy dużej.Posypać płatkami migdałowymi. Przykrywamy ostatnim krążkiem. Schładzamy oba torty.
  • tort w przekroju 6. Ugotować budyń. Schłodzić do letniego.
    Masło miksować, dodając po łyżce budyniu.Posmarować oba torty.Ułożyć jeden na drugi. Łopatką przenieść rozetki.Schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować