TORT PIĘTROWY- IMIENINOWY

4.5 (142 ocen)

  • 3 godz.

Tort piętrowy,przełożony kremem serowym z czekoladami. Tort imprezowy, dla większej ilości gości.

  • 3 godz.

Składniki:

  • biszkopt 27 cm.:
    -7 jajek
    -220 g. cukru
    -150 g. mąki tortowej
    -150 g. mąki ziemniaczanej
    -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    biszkopt 21 cm.:
    -3 jajek
    -94 g. cukru
    -64 g. mąki tortowej
    -64 g. mąki ziemniaczanej
    -3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

    krem serowy z ciemną czekoladą:
    -1/2 kg. sera z wiaderka
    -1 jogurt grecki-250 g.
    -250 ml. śmietanki 30 %
    -100 g. cukru pudru
    -1 śmietan-fix
    -25 g. żelatyny
    -1/2 szklanki wody
    -1 mleczna czekolada

    1 puszka brzoskwiń

    krem serowy z białą czekoladą:
    -1/2 kg. sera z wiaderka
    -1 jogurt grecki-250 g.
    -250 ml. śmietanki 30 %
    -80 g. cukru pudru
    -1 śmietan-fix
    -25 g. żelatyny
    -1/2 szklanki wody
    -1 biała czekolada

    obłożenie dużego tortu:
    -250 ml. śmietanki 30 %
    -1 krem czekoladowy do tortów-suchy

    obłożenie małego tortu:
    -250 ml. śmietanki 30 %
    -1 krem śmietankowy do tortów-suchy

    ozdoby czekoladowe-róże:
    -1 polewa do dekoracji, biała HELIO- 100 g
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty

Tort piętrowy- imieninowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopty 1. biszkopt-
    Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*.
    Z drugim biszkoptem, postąpić tak samo, tylko piec w blaszce 21 cm.
  • blaty 2. Po przestygnięciu przekroić na 3 krążki.
  • spody tortów 3. Do tych samych tortownic, włożyć po krążku biszkoptowym. Nasączyć sokiem z puszki.
  • krem ciemny 4. krem serowy z ciemną czekoladą-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Śmietankę ubić z cukrem pudrem i fixem. Dodać porcjami ser, jogurt i zmiksować. Na koniec dolewać żelatynę, miksując. Lecz nie za długo.Dodać startą czekoladę i delikatnie wymieszać.Zaraz wyłożyć odpowiednio do dwóch tortownic.
  • owoce 5. Brzoskwinie pokroić w cząstki i podzielić na 4 części. Po jednej rozsypać do dwóch tortownic.
  • drugie blaty 6. Przykryć po krążku biszkoptowym i nasączyć.
  • krem biały 7. krem serowy z białą czekoladą- Wykonać jak z ciemną i wyłożyć odpowiednio do dwóch tortownic.
  • owoce 8. Rozsypać resztę pokrojonych brzoskwiń.
  • trzecie blaty 9. Przykryć ostatnimi krążkami biszkoptowymi i schłodzić.
  • duży tort 10. obłożenie tortu-Śmietankę ubić z kremem czekoladowym. Duży tort ułożyć na paterze.Posmarować kremem. Można zrobić wzorek, za pomocą skrobaczki do ciasta.
  • podpórki 11. Na środku tortu, zrobić stelaż z kilku rurek od napoi.
  • mały tort 12. Na mniejszy tort ubić tak samo, ale krem śmietankowy. Posmarować i zrobić jakiś wzorek.
  • dwa piętra 13. Włożyć II piętro tortu. Na krawędziach, można z kremu zrobić ozdobny szlaczek.
  • ozdoby czekoladowe 14. Polewę rozpuścić w/g instrukcji na opakowaniu. Przelać do rożka papierowego i namalować w/g wzoru, róże. Jak zastygną to delikatnie odkleić i przylepić do tortu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Brzoskwinie Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować