Tort piętrowy,przełożony kremem serowym z czekoladami. Tort imprezowy, dla większej ilości gości.
3 godz.
Składniki:
biszkopt 27 cm.:
-7 jajek
-220 g. cukru
-150 g. mąki tortowej
-150 g. mąki ziemniaczanej
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
biszkopt 21 cm.:
-3 jajek
-94 g. cukru
-64 g. mąki tortowej
-64 g. mąki ziemniaczanej
-3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
krem serowy z ciemną czekoladą:
-1/2 kg. sera z wiaderka
-1 jogurt grecki-250 g.
-250 ml. śmietanki 30 %
-100 g. cukru pudru
-1 śmietan-fix
-25 g. żelatyny
-1/2 szklanki wody
-1 mleczna czekolada
1 puszka brzoskwiń
krem serowy z białą czekoladą:
-1/2 kg. sera z wiaderka
-1 jogurt grecki-250 g.
-250 ml. śmietanki 30 %
-80 g. cukru pudru
-1 śmietan-fix
-25 g. żelatyny
-1/2 szklanki wody
-1 biała czekolada
Tort piętrowy- imieninowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-
Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*.
Z drugim biszkoptem, postąpić tak samo, tylko piec w blaszce 21 cm.
2.Po przestygnięciu przekroić na 3 krążki.
3.Do tych samych tortownic, włożyć po krążku biszkoptowym. Nasączyć sokiem z puszki.
4.krem serowy z ciemną czekoladą-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Śmietankę ubić z cukrem pudrem i fixem. Dodać porcjami ser, jogurt i zmiksować. Na koniec dolewać żelatynę, miksując. Lecz nie za długo.Dodać startą czekoladę i delikatnie wymieszać.Zaraz wyłożyć odpowiednio do dwóch tortownic.
5.Brzoskwinie pokroić w cząstki i podzielić na 4 części. Po jednej rozsypać do dwóch tortownic.
6.Przykryć po krążku biszkoptowym i nasączyć.
7.krem serowy z białą czekoladą- Wykonać jak z ciemną i wyłożyć odpowiednio do dwóch tortownic.
8.Rozsypać resztę pokrojonych brzoskwiń.
9.Przykryć ostatnimi krążkami biszkoptowymi i schłodzić.
10.obłożenie tortu-Śmietankę ubić z kremem czekoladowym. Duży tort ułożyć na paterze.Posmarować kremem. Można zrobić wzorek, za pomocą skrobaczki do ciasta.
11.Na środku tortu, zrobić stelaż z kilku rurek od napoi.
12.Na mniejszy tort ubić tak samo, ale krem śmietankowy. Posmarować i zrobić jakiś wzorek.
13.Włożyć II piętro tortu. Na krawędziach, można z kremu zrobić ozdobny szlaczek.
14.Polewę rozpuścić w/g instrukcji na opakowaniu. Przelać do rożka papierowego i namalować w/g wzoru, róże. Jak zastygną to delikatnie odkleić i przylepić do tortu.
Komentarze