Tort Pinky Pie

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

To tort nie tylko dla dzieci, ale również fanek kucyków pony.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:(forma o średnicy 30x40 cm).
    12 jajek
    1 szklanka drobnego cukru do wypieków
    3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
    3 łyżki kakao /szklanka o pojemności 250 ml/
    Krem z czekolady: 900 g czekolady, połamanej na kawałeczki (obojętnie jaka) ja mam z deserowej
    1200 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort pinky pie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z kakao. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie 'przebić'). Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę z kakaem. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły. Składniki wmieszane szpatułką spowodują, że biszkopt będzie bardzo puszysty i wypełni formę wyrastając do wysokości jej boków. Wymieszanie składników szpatułką jest również metodą najbezpieczniejszą, nie należy mieszać przy pomocy miksera. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w temperaturze pokojowej. Wystudzony, przekroić na 3 blaty. Uwaga: boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu.
    Masa:
    Śmietanę kremówkę podgrzać w garnuszku, do wrzenia, zestawić z palnika. Dodać czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia się czekolady. Wystudzić, wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 12 godzin. Schłodzoną masę czekoladową wyjąć z lodówki i ubić (końcówkami miksera do ubijania białek), do otrzymania gęstego kremu. Uwaga: nie ubijać zbyt długo, by krem się nie zważył. Jeżeli będzie za rzadka można dodać żelatyny. Biszkopty przełożyć masą i włożyć na 12 h do lodówki.

    1,5 litra śmietany kremówki 36% ubić na sztywno z 3 śmietan-fixami, rozdzielić do kilku miseczek, dodać barwniki. Odpowiednimi końcówkami wykonać rysunek Pinkie Pie ( tylki Wilton, 1,2,3,4,5, oraz 14,16), udekorować według uznania. Literki z czekolady, kuleczki "mimoza", wszystko jadalne.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować