Tort podwójnie truskawkowy

5 (185 ocen)

Prosty tort mega truskawkowy, w moim przypadku zrobiony na urodziny córki :)

Składniki:

  • biszkopt :
    4 większe jajka + 1 dodatkowe żółtko
    200 g cukru + 1 łyżka cukru z wanilią
    240 g mąki pszennej wymieszanej pół na pół z ziemniaczaną + łyżeczka proszku do pieczenia
    odrobina (na czubku zapałki) różowego barwnika rozprowadzonego w łyżeczce ciepłej wody
    masa z musu truskawkowego :
    500 g truskawek + 2 łyżki cukru
    1,5 galaretki truskawkowej rozpuszczonej w 200 ml wrzącej wody
    pianka truskawkowa :
    2 opakowania śmietany w proszku popularnej "Śnieżki"
    400 ml zimnego mleka
    2 galaretki truskawkowe + 400 ml gorącej wody
    200 ml musu truskawkowego (ok. 200 g truskawek)
    do nasączenia : osłodzona woda z cytryną
    do dekoracji : bita śmietana, kilka truskawek, ew. trochę masy marcepanowej na napis + odrobina barwnika
Wystaw ocenę:

5 (185 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Tort podwójnie truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-06n8x4g 1. Biszkopt :
    Białka z jajek ubić na sztywno, dodawać pomału cukry, później po jednym żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, barwnik rozprowadzić w wodzie.
    Do masy jajecznej wsypać mąkę, miksować na najmniejszych obrotach, pod koniec dodac barwnik.
    Przelać do tortownicy (śr. 25 -26 cm) wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 25 - 30 minut w temperaturze 180 stopni (termoobieg).

    Ostudzić, po czym przeciąć na 3 krążki.
    Masa z musu :
    Truskawki umyć, odszypułkować, zblendować razem z cukrem.
    Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić, po czym dodać do musu truskawkowego, wstawić do lodówki do lekkiego stężenia.
    Pianka truskawkowa :
    Galaretki rozpuścić w 400 ml. gorącej wodzie, postawic do ostudzenia.
    Zrobić mus truskawkowy, powinno go być 200 ml.
    Śnieżki ubić wg opisu na opakowaniu w 400 ml zimnego mleka, następnie połączyć z musem i tężejącą galaretką.

    Biszkopt nasączać wodą z cukrem i cytryną, przełożyć na przemian masą z musu truskawkowego i pianki truskawkowej.
    Wierzch ozdobić bvitą śmietaną i truskawkami, z masy marcepanowej zrobić napis.
  • image-125cieb 2. Jeśli zostaną produkty można zrobić deser w kształcie półkuli, układając je w odpowiedniej misce (wysmarowac scianki olejem aby lekko później wyszło) i dodając świeże truskawki.
  • image-07xappo 3. Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować