TORT POMARAŃCZOWY - BRAZYLIJSKI

4.5 (172 ocen)

Wspaniały w smaku tort pomarańczowy.Delikatna pomarańczowo-kremowa masa z biszkoptem na soku z pomarańczy.Bardzo aromatyczny i wilgotny.Po prostu wyśmienity.Piekłam go 4 razy i postanowiłam się z Państwem podzielić przepisem.Autorem tego przepisu jest słynny Brazylijczyk Chef Jurandyr Affonso.

Składniki:

  • BISZKOPT POMARAŃCZOWY: (upiec dzień wcześniej)

    ---5 jajek- rozmiar M ( w temp. pokojowej)
    ---3/4 szklanki cukru do wypieków
    ---90 ml szklanki gorącego, świeżego soku pomarańczowego
    ---1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
    ---75 gram szklanki mąki ziemniaczanej
    --- 3/4 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
    ---szczypta soli
    --- starta skórka z 3/4 pomarańczy
    ---tortownica o średnicy 24 cm

    NASĄCZENIE:

    ---180 ml soku ze świeżych pomarańczy
    ---75 ml mleka kokosowego
    ---2 łyżki likieru pomarańczowego

    KREM POMARAŃCZOWY:

    ---375 ml świeżego soku pomarańczowego
    ---3,5 płaskiej łyżki mąki kukurydzianej
    ---140 gramy mleka skondensowanego słodzonego
    ---skórka z 3/4 pomarańczy
    ---250 ml śmietany kremówki 36%

    DEKORACJA:

    ---300 ml śmietany kremówki 36 %
    ---pomarańcze kandyzowane- patrz przepisy podstawowe
    ---1 zagęstnik do śmietany + 2 płaskie łyżeczki cukru pudru
    ---wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort pomarańczowy - brazylijski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt pomarańczowy 1. 1)Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i piekarnik ustawić na 180 stopni C.
    2)Mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sito.Oddzielić białka od żółtek.
    3)Białka ubić z odrobiną soli na pianę i dalej ubijając dodawać stopniowo cukier.Dodawać po jednym żółtku dalej ubijając na wysokich obrotach.
    4)Wlewać po trochu gorący sok na przemian dodając mąkę z proszkiem do pieczenia i startą skórkę mieszając delikatnie łyżką-bez miksowania.
    5)Ciasto delikatnie przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok.30 minut-do suchego patyczka-nie otwierać wcześniej piekarnika niż po 25 minutach.Ja piekę z termoobiegiem z włączonym tylko dołem piekarnika.Biszkopt nie wyrasta jak typowy-robi się mała górka,ale jest bardzo smaczny.
    6)Na drugi dzień przekroić na 3 blaty.Zawsze przy pieczeniu tego biszkoptu wychodzi mi górka.Nie wyrzucam jej,tylko wkładam w środek jako kolejny blat,a puste miejsca uzupełniam kremem.To w niczym nie przeszkadza.Tort wychodzi równy.
  • przygotowanie 2. Wszystko wymieszać i kolejno nasączać blaty podczas przekładania kremem-wykorzystać cały płyn dzieląc go mniej wiecej na 4 części.Tort musi być dobrze nasączony.

    1)Do rondelka wlać sok pomarańczowy,dodać mąkę kukurydzianą i mieszając podgrzewać do zgęstnienia,po czym dodać mleko skondensowane i ponownie podgrzewać do zgęstnienia.
    2)Ugotowaną masę przykryć folią przezroczystą tak,żeby dotykała powierzchni i pozostawić do ostudzenia.
    3)Śmietanę ubić i dodać do ostudzonego kremu-dobrze połączyć.
    4)Zapiąć obręcz wokół pierwszego blatu. Nasączyć pierwszy blat i przełożyć kremem-kolejno wszystkie trzy.Tort wstawić z obręczą na 1 godzinę do lodówki.

  • wykończenie 3. Kremówkę ubić z zagęstnikiem wymieszanym z cukrem pudrem.Zdjąć obręcz,obłożyć tort i udekorować kandyzowanymi pomarańczami.Tort schłodzić.

Porady

Piekę go w tortownicy o wymiarach 24 cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (187 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort makowo-pomarańczowy

To może cię zainteresować