Jeśli lubicie ciasta przekładane polecam ten torcik.Jest bardzo delikatny z pysznym kremem budyniowym i orzeźwiającą galaretką. Polewa czekoladowa dodatkowo podkreśla jego wyborny smak.
3 godz.
Składniki:
TORT POTRÓJNA DELICJA
SKŁADNIKI:(tortownica o średnicy 20 cm ; czas przygotowania ok. 3 godziny)
Biszkopt kakaowy:
4 jajka
4 łyżki cukru
3 łyżki mąki (czubate)
1 łyżka kakao (-//-)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego lub soku z cytryny
szczypta soli
Przygotować galaretkę.
Galaretkę zalać wrzątkiem i dokładnie wymieszać. Pozostawić w temperaturze pokojowej, aby wystygła i potem wstawić tuż przed montażem do lodówki, aby lekko stężałą ok.25 minut.
2.
Przygotowanie kremu.
Mleko zagotować z cukrem waniliowym. Żółtko utrzeć z cukrem do białości i wymieszać z proszkiem budyniowym. Zalać wrzącym mlekiem i zagotować. Przykryć folią tak, aby dotykała powierzchni. Nie powstanie kożuch.
Pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
3.Przygotować biszkopty.
Biszkopt kakaowy:
Jajka umyć. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka zmiksować z cukrem na puszysty kogel-mogel. Pod koniec dodać kwasek i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać.
W misce ubić białka na puszystą pianę ze szczyptą soli. Wlać ukręcone żółtka i wymieszać. Dodać przesianą mąkę z kakaem i delikatnie połączyć.Wyłożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 180'C ok. 35 minut. Sprawdzić patyczkiem środek czy jest upieczony. Nie uchylamy drzwiczek piekarnika przez pierwsze 25 minut.
Upieczony wyjąć z piekarnika i pozostawić przez kilka minut w tortownicy.
4.W tym czasie najlepiej przygotować biszkopt biały.
Jajka umyć. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka zmiksować z cukrem na puszysty kogel-mogel. Pod koniec dodać kwasek i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać.
W misce ubić białka na puszystą pianę ze szczyptą soli. Wlać ukręcone żółtka i wymieszać. Dodać przesianą mąkę i delikatnie połączyć.
Wyłożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 180'C ok.20 minut.
5.
Biszkopty muszą ostygnąć.
Biszkopt kakaowy rozciąć na pół.
Z białego biszkoptu należy wyciąć 4 krążki. Można sobie pomóc talerzykiem i literatką. Należy zachować okrąg zewnętrzny i trzeci. Środek i drugi nam jest niepotrzebny.Patrz zdjęcie
Przygotować poncz:
Wodę z cukrem i sokiem gotować ok. 10 minut. Lekko przestudzić i wymieszać z wódką.
Dokończyć krem:
Masło zmiksować z cukrem pudrem do białości. Do maślanego kremu dodawać po łyżce zimnego budyniu i dalej miksować, aż do wyczerpania składnika i uzyskania puszystego kremu. Można pod koniec dodać kilka kropli aromatu waniliowego.
Przygotować czekoladę:
Czekoladę połamać w kostkę i rozpuścić z mlekiem.
6.
MONTAŻ:
Wszystkie biszkopty lekko nasączyć.
Spodni, ciemny biszkopt posmarować dwoma łyżkami czekolady. Chwilę odczekać.
Wyłożyć 1/2 kremu i rozsmarować.
Ułożyć zewnętrzny krążek białego biszkoptu i trzeci.
W brakujące miejsce ułożyć tężejącą galaretkę (nie może być płynna, bo wsiąknie w biszkopt).
Drugi kakaowy biszkopt posmarować pozostałym kremem.
Stroną posmarowaną przyłożyć do biszkoptu z galaretką. Lekko docisnąć, wyrównać boki. Polać pozostałą czekoladą wierzch i posmarować boki. Posypać całość wiórkami z czekolady. wstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki lub może być więcej. Kroić jak tort.
Smacznego :)
Serdecznie zapraszam do polubienia mnie na facebooku
www.facebook.pl/EsmeraldaZeSmakiem
Komentarze