TORT PRALINOWY

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

Tort na specjalne okazje. Jest on dość pracochłonny, ale efekt końcowy i smak wynagradzają włożoną pracę.

  • 4 godz.

Składniki:

  • Składniki:

    Biszkopt:
    1,5 szklanki mąki pszennej
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    4 łyżeczki octu
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    6 łyżek oleju
    3 łyżki kakao
    szczypta soli
    Masa:
    500 ml śmietanki 36%
    200-250 g pralinek orzechowych
    1 op. cukru waniliowego
    Beza:
    5-6 białek (5 - gdy jaja wielkości L)
    100 g zmielonych orzechów włoskich
    50 g zmielonych migdałów
    100 g wiórków kokosowych
    150 g wafelków w czekoladzie
    2 łyżki cukru pudru
    szczypta soli
    Poncz:
    1/2 szklanki wrzątku
    1 czubata łyżeczka kakao
    Dekoracja:
    50 g gorzkiej czekolady
    1 łyżka masła
    rurki waflowe
    20 g wafelków waflowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort pralinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie biszkoptu:

    I- część: mieszamy mikserem
    Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, ciągle miksując. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka wymieszane wcześniej z octem.
    II-część: mieszamy łyżką drewnianą
    W misce mieszamy: mąkę przesianą przez sitko, kakao i proszek do pieczenia.
    Do ubitej piany dodajemy wymieszane składniki suche na przemian z olejem, cały czas mieszamy aż masa ładnie się połączy żeby nie było grudek. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 25- 35 min aż boki lekko odejdą od formy, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Po ostygnięciu ścinamy wierzch biszkopta.
  • 2. Wykonanie masy:

    Śmietankę 36% podgrzewamy w garnku na palniku (nie doprowadzamy do zagotowania). W gorącej śmietance rozpuszczamy praliny. Po rozpuszczeniu ściągamy z palnika i chłodzimy, a następnie mocno schładzamy w lodówce min. 2 godz. Najlepiej masę przygotować sobie dzień wcześniej i schładzać całą noc w lodówce.

    Do mocno schłodzonej śmietanki z pralinami dodajemy cukier waniliowy i ubijamy mikserem na sztywną masę.
  • 3. Wykonanie bezy:

    Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem pudrem na sztywną pianę. Do ubitego białka dodajemy zmielone orzechy włoskie, zmielone migdały, wiórki kokosowe i pokrojone w kostkę wafelki czekoladowe. Mieszamy delikatnie łyżką. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 170 stopni przez 20-25 min. Studzimy.
  • 4. Poncz: W gorącej wodzie rozpuszczamy kakao. Studzimy.
  • 5. Wykonanie tortu:

    Biszkopt przecinamy na pół. Pierwszy blat biszkoptowy nasączamy ponczem i rozsmarowujemy na nim 1/3 masy. Przykrywamy bezą orzechowo-kokosową. Na bezę wykładamy połowę pozostałej masy, przykrywamy drugim blatem biszkoptowym, który nasączamy ponczem i wykładamy na nim resztę masy. Rozsmarowujemy ją na wierzchu i na bokach tortu.
    W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem. W rozpuszczonej czekoladzie maczamy rurki waflowe i dekorujemy nim tort. Pozostałą czekoladą polewamy wierzch tortu robiąc szlaczki. Wafelek czekoladowy kroimy w kostkę, dekorujemy nim wierzch tortu. Gotowy tort wkładamy do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować