Ten tort zrobiłam na urodziny męża , stąd ta dekoracja;-)
Składniki:
45 dag zmielonych orzechów włoskich
30 dag cukru
12 jajek
250 ml kremówki
szczypta soli
1/2 szklanki bułki tartej
rum do nasączania
Masa czekoladowa:
20 dag czekolady
150 dag masła
rum
sól
Polewa kawowa:
3/4 szklanki mocnego naparu kawy
15 dag cukru
20 dag cukru pudru
5 łyżek rumu
Tort rumowy w stylu angielskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Orzechy mielimy z połową szklanki cukru. Żółtka ubijamy z cukrem, nast. mieszamy ze śmietaną i bardzo delikatnie dodajemy pianę z białek. Orzechy mieszamy z tartą bułką i solą. Powoli cały czas mieszając dodajemy je do masy. Ciasto wykładamy do dużej tortownicy ( ja użyłam prostokątnej). Pieczemy 60 min w 200 st. C.
2.Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Masło ucieramy i powoli dodajemy do niego przestudzoną czekoladę, rum i szczyptę soli, mieszamy.
3.Ostudzone ciasto przecinamy na 3 krążki i nasączamy je rumem, następnie smarujemy je kremem. Tort wstawiamy na całą noc do lodówki.
4.Na polewę zagotowujemy kawę z cukrem i podgrzewamy tak długo ,aż kawa nabierze syropowatej konsystencji, wtedy ucieramy ją z cukrem pudrem i rumem. Gotową polewę szybko rozsmarowujemy na torcie i dekorujemy orzechami. Ja dodatkowo zrobiłam dekorację z masy marschmallow, więc tort wygląda trochę inaczej.
Komentarze