Tort rumowy w stylu angielskim

0 (0 ocen)

Ten tort zrobiłam na urodziny męża , stąd ta dekoracja;-)

Składniki:

  • 45 dag zmielonych orzechów włoskich
    30 dag cukru
    12 jajek
    250 ml kremówki
    szczypta soli
    1/2 szklanki bułki tartej
    rum do nasączania
    Masa czekoladowa:
    20 dag czekolady
    150 dag masła
    rum
    sól
    Polewa kawowa:
    3/4 szklanki mocnego naparu kawy
    15 dag cukru
    20 dag cukru pudru
    5 łyżek rumu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort rumowy w stylu angielskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzechy mielimy z połową szklanki cukru. Żółtka ubijamy z cukrem, nast. mieszamy ze śmietaną i bardzo delikatnie dodajemy pianę z białek. Orzechy mieszamy z tartą bułką i solą. Powoli cały czas mieszając dodajemy je do masy. Ciasto wykładamy do dużej tortownicy ( ja użyłam prostokątnej). Pieczemy 60 min w 200 st. C.
  • 2. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Masło ucieramy i powoli dodajemy do niego przestudzoną czekoladę, rum i szczyptę soli, mieszamy.
  • 3. Ostudzone ciasto przecinamy na 3 krążki i nasączamy je rumem, następnie smarujemy je kremem. Tort wstawiamy na całą noc do lodówki.
  • 4. Na polewę zagotowujemy kawę z cukrem i podgrzewamy tak długo ,aż kawa nabierze syropowatej konsystencji, wtedy ucieramy ją z cukrem pudrem i rumem. Gotową polewę szybko rozsmarowujemy na torcie i dekorujemy orzechami. Ja dodatkowo zrobiłam dekorację z masy marschmallow, więc tort wygląda trochę inaczej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować