Tort Rafaello

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Przepyszny, rozpływający się w ustach tort o smaku migdałowo-kokosowym. Goście byli zachwyceni jego smakiem.

Składniki:

  • Ciasto:
    200 g margaryny
    200 g mąki
    2/3 szkl cukru
    2 łyżki cukru waniliowego
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    4 jajka
    50g płatków migdałowych



    Krem:
    500ml śmietanki 30%
    4 łyżki c.pudru
    2 zagęstniki do śmietany (śmietan-fixy)
    3 łyżki wiórkow kokosowych

    Dodatkowo:
    ok 8-10 kuleczek rafaello
    łyżeczka wiórków kokosowych do posypania tortu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tort rafaello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Upiec 3 placki z bezą 1. Ciasto: Zwykły cukier wymieszać z waniliowym. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Miękką margarynę utrzeć z połową cukru. Cały czas ucierając dodawać po 1 żółtku. Następnie partiami dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na 3 części. 3 tortownice (18cm) wyłożyć papierem do pieczenia, rozsmarować ciasto. 2 łyżki cukru odłożyć. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i resztą cukru. Rozsmarować na wszystkich ciastach, posypać cukrem i płatkami migdałów. W ten sposób upiec 3 jednakowe spody. Ciasto pieczemy ok 15-20 minut w 180st do zarumienienia.
  • Ubić śmietankę na krem 2. Krem: Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i zagęstnikami, na koniec wymieszać z wiórkami kokosowymi.



    Ciasto przekładać kremem kokosowym, zostawiając trochę do dekoracji. Na wierzchu zrobić dekoracyjne rozetki, poukladać kuleczki rafaello i posypać wiórkami kokosowymi. Przewiązać ozdobną wstążką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Migdały Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować