Tort rafaello z bitą śmietaną, białą czekolada i wiórkami kokosowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:Białka ubic na sztywno,pod koniec dodając cukier i po jednym żółtku.Wspypac delikatnie mąke wymieszana z proszkiem i wymieszac łyzka.Wlac do tortownicy ta akurat 30cm i upiec w 180Stopniach.Ja piekłam ok 10min.
2.Masa smietanowa(przepis na jedną warstwe):
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem pod koniec ubijania dodać żelatynę. Potem dodać kokos i czekoladę, delikatnie połączyć łyżką
3.Biszkopt nasaczyc,przełozyc masa rafaello.Udekorowac wedle uznania.Ja góre polałam biała czekolada z akcentami walentynkowymi
4.Czekolade rozpuścić "na wodzie", czyli polamana czekoladę należy wrzucić do miseczki, najlepiej metalowej (z cienkimi ściankami) i wstawić do większego garnką z wrzątkiem. Należy ciągle mieszać dopóki się całkiem nie rozpuści, wrazie potrzeby dolać cieplejszej wody.
Po rozpuszczeniu dodac cukier puder i miękkie masełko. Po wymieszaniu wstawić na 10 minut do loówki (lub nieco dłużej) tak aby masa dała się formować.
Z tak powstałej masy lepimy kuleczki, a w ich środek wkładamy migdałka ( równie dobrze można włożyć np. 3 płatki migdałów), a następnie obtaczamy w kokosie. Odkładamy w chłodne miejsce do całkowitego stężenia.
Z jednej porcji wychodzi około 40 kuleczek Rafaell
Komentarze