Tort róże

0 (0 ocen)

taki prosty a taki efektowny

Składniki:

  • BISZKOPT

    7 jajek L
    7 łyżek cukru
    7 łyżek mąki krupczatki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    MASA

    1 litr śmietanki 30 %
    250 g serka mascarpone
    4 łyżki cukru pudru

    PONAD TO

    1 puszka brzoskwiń
    3/4 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki
    perełki do ozdoby
    3 łyżki kakao
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort róże - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT
    Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodać cukier. Następnie żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wsypać do ubitych jajek i delikatnie wymieszać najlepiej drewnianą łyżką. Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Przelać ciasto i piec 25 minut w 180 st C.

    MASA
    Śmietankę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Wymieszać. Na samym końcu dodawać porcjami serek mascarpone. Delikatnie wszystko razem wymieszać.

    Biszkopt przekroić na pół. Brzoskwinie odsączyć z zalewy (sok zostawić) i pokroić na plasterki. Dolną część biszkoptu nasączyć sokiem z brzoskwiń. Posmarować dżemem z czarnej porzeczki. Bitą śmietanę podzielić na dwie części. Jedną część użyć do przełożenia tortu a drugą zostawić do dekoracji. Na dżem z czarnej porzeczki wyłożyć porcję bitej śmietany. Na śmietanę wyłożyć pokrojone brzoskwinie a na to drugą część biszkoptu. Nasączyć pozostałym sokiem z brzoskwiń. Górę i boki tortu posmarować pozostałą bitą śmietaną (pozostałą z tej jednej części). Wyrównać. Drugą część bitej śmietany podzielić na pół. Jedną część zostawić białą. Tą drugą podzielić na kolejne dwie części i do jednej dodać 1 łyżkę kakao a do pozostałej 2 łyżki kakao i dobrze wymieszać. Białą śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego (z końcówką gwiazdki). Górę tortu ozdobić białą śmietaną zakręcając róże. Boki tortu podzielić na dwie części. Na górnej części zrobić w ten sam sposób róże z masy z 1 łyżką kakao a dolną część udekorować masą z 2 łyżkami kakao. Na środku każdej róży dać perełkę. Przed podaniem tort schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować