Tort Świnka Peppa

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Tort urodzinowy dla fanki Peppy

  • 2 godz.

Składniki:

  • biszkopt:
    - 6 jajek, rozmiar L, umytych, w temperaturze pokojowej
    - 145 g cukru
    - 120 g mąki pszennej, przesianej
    - 90 g mąki ziemniaczanej, przesianej
    - 10 g proszku do pieczenia

    poncz:
    - 80 g wody
    - 80 g cukru
    - sok z 1/2 limonki lub cytryny, sparzonej, wyszorowanej

    przełożenie:
    - 2 kostki masła
    - puszka masy kajmakowej
    - mały słoiczek kwaśnego dżemu, np. wiśniowego

    dekoracja:
    - lukier plastyczny w kolorach: zielony, błękitny, różowy, czerwony, żółty, brązowy
    - pisaki cukrowe w kolorach: czerwony, biały
    - cukrowe motylki
    - czekoladowa cyferka

    dodatkowo:
    - klej spożywczy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort świnka peppa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier i miksujemy do całkowitego rozpuszczenia. Ubite białka delikatnie łączymy z żółtkami. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, pszenną oraz proszek do pieczenia. Mieszamy, przekładamy do okrągłej tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy 40-45 minut w temp. 170°C (na złoty kolor). Formę z biszkoptem spuszczamy do góry dnem z wysokości około 20-30 cm (od podłoża) na papier do pieczenia. W takiej pozycji odstawiamy biszkopt do całkowitego wystygnięcia, najlepiej pozostawić go na całą noc. Ostudzony biszkopt wyjmujemy z formy.Przekrawamy wzdłuż na 3 lub 4 części.
  • 2. Poncz: Zagotowujemy wodę z cukrem. Dodajemy sok z 1/2 limonki lub cytryny. Studzimy.
  • 3. Krem: Ucieramy masło. Dodajemy po trochu (wciąż ucierając) masę kajmakową. Krem jest gotowy, kiedy tworzy zwartą masę
  • 4. Każdą z części biszkoptu nasączamy przygotowanym ponczem. Biszkopt przekładamy na zmianę dżemem i kremem.
    Wierzch i boki tortu również smarujemy kremem maślanym - żeby lukier się utrzymał.
  • 5. Dekorowanie:
    najpierw należy rozwałkować błękitny oraz zielony lukier, które stanowić będą niebo i trawę. Wystarczy położyć je na powierzchni tortu.
    Kolejne warstwy lukru możemy przyklejać do "podkładu" klejem spożywczym lub pozostałym kremem.
    Większość ozdób wycinana jest nożem - sukienka świnki, głowa świnki, elementy domku, promienie słońca. Za pomocą foremki do ciastek (po jej spłaszczeniu) wycięłam chmurki i krzaczki. Samo słońce jest wycięte kieliszkiem. Nogi, ręce, uszy, oczy, ogonek i buty świnki formowane były w dłoniach.
    Na koniec pisakami namalowałam nosek i usta oraz poprzyklejałam motylki cukrowe.

Porady

Po posmarowaniu tortu kremem, podczas wycinania ozdób z lukru, warto aby tort leżał w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować